Binnenland

Veel meer waarnemingen van valse wolfspinnen in Nederland

01-11-2022 15:23

olivier.laurent.photos/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Er worden steeds meer valse wolfspinnen gemeld in Nederland. Waarneming.nl, waar mensen zeldzame plant- en diersoorten kunnen melden, heeft tot en met 19 oktober al 1.573 gevallen van de beestjes voorbij zien komen. De beestjes komen uit het Middellandse Zeegebied, en kruipen met het warmer wordende klimaat steeds verder naar het noorden. Daar vriezen ze in de winter steeds minder vaak dood, waardoor er meer overleven voor volgende zomer. In 2021 werden er nog 316 valse wolfspinnen gemeld, en in 2020 waren er 168 meldingen.

De spinnen worden vooral in de zomer gemeld, en ongeveer driekwart na juni. RTV Utrecht sprak met spinnendeskundige Peter van Helsdingen van Naturalis. Die adviseert mensen om de spinnen gewoon te laten zitten, mochten ze deze binnen hun huis tegenkomen. Terwijl de spinnen in de zomer het actiefst zijn, kruipen ze naarmate het kouder wordt steeds vaker warme huizen in. De valse wolfspin heeft een lichtere kleur van de meeste wolfspinnen, en varieert van geelbruin tot grijsbruin. De wolfspinnen kunnen 5 tot 6 centimeter lang worden, met de pootjes meegeteld.

Mochten mensen de beestjes toch uit hun huis willen verwijderen, ”dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder”. Eentje oppakken met je handen is echter geen goed idee, want ze kunnen bijten als ze zich bedreigd voelen. Deze beet, zo verzekert een andere spinnendeskundige Omroep Brabant, is overigens ongevaarlijk en niet ziekmakend.