Buitenland

Polen bouwt scheermesdraadmuur langs grens met Kalinigrad, vreest nieuwe migratiecrisis

02-11-2022 22:18

Polen
AP Photo/Michal Kosc.

WARSCHAUW, Polen (AP) – Poolse soldaten zijn woensdag begonnen met scheermesdraad te leggen langs Polen’s grens met de Russische exclave Kaliningrad nadat de regering de bouw van een barrière had bevolen om te voorkomen wat zij vreest dat een nieuwe migratiecrisis zou kunnen worden.

Minister van Defensie Mariusz Blaszczak zei dat een recente beslissing van Rusland’s luchtvaartautoriteit om vluchten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Kaliningrad te vliegen hem ertoe bracht om Polen’s 210 kilometer lange grens met Kaliningrad te versterken.

“Als gevolg van de verontrustende informatie over de vluchten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Kaliningrad, heb ik besloten maatregelen te nemen die de veiligheid aan de Poolse grens met de oblast Kaliningrad zullen versterken door deze grens te verzegelen,” zei Blaszczak.

Blaszczak zei dat de barrière langs de grens zal bestaan uit drie rijen scheermesdraad van 2½ meter hoog en 3 meter breed en voorzien zal zijn van een elektronisch bewakingssysteem en camera’s. De Poolse kant krijgt ook een omheining om dieren weg te houden van het scheermesdraad.

Tot nu toe werd in het dunbevolkte grensgebied wel gepatrouilleerd, maar was er geen fysieke barrière.

Migratiecrisis Wit-Rusland

In het zuiden werd de Poolse grens met Wit-Rusland vorig jaar het toneel van een grote migratiecrisis, waarbij grote aantallen mensen uit het Midden-Oosten illegaal binnenkwamen. Poolse en andere EU-leiders beschuldigden de Wit-Russische regering – een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin – ervan de migratie te organiseren om chaos en verdeeldheid binnen het 27-landenblok te creëren.

Polen plaatste soortgelijke rollen scheermesdraad alvorens een permanente hoge stalen muur te bouwen aan de grens met Wit-Rusland, die in juni werd voltooid.

Blaszczak, de minister van defensie, zei dat de regering werd overgehaald om een hekwerk bij Kaliningrad te installeren vanwege de ervaring van Polen aan de grens met Wit-Rusland, waar een soortgelijke actie “een hybride aanval vanuit Wit-Rusland heeft voorkomen of deze aanval aanzienlijk heeft vertraagd.”

De directeur van Khrabrovo Airport in Kaliningrad, Alexander Korytnyi, vertelde Rusland’s Interfax nieuwsagentschap op 3 oktober dat de faciliteit zou proberen “luchtvaartmaatschappijen aan te trekken uit landen in de Perzische Golf en Azië,” met inbegrip van de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.

In de afgelopen maand, heeft Polen’s grenswachtagentschap niemand ontdekt die probeerde het land illegaal binnen te komen vanuit Kaliningrad, hoewel een paar champignonplukkers per ongeluk in het gebied dwaalden, vertelde agentschapwoordvoerster Miroslawa Aleksandrowicz het staatspersbureau PAP.

Kritiek

Sommigen in Polen bekritiseren de barrière.

Zuzanna Dabrowska, een commentator die schrijft voor het conservatieve dagblad Rzeczpospolita, schreef woensdag dat de barrière ondoeltreffend zou zijn en een gevaar zou vormen omdat scheermesdraad gevaarlijk is voor dieren en mensen die het proberen over te steken.

Zij betoogde dat mensen uit het Midden-Oosten en Afrika nog steeds proberen Polen illegaal binnen te komen vanuit Wit-Rusland, ondanks de grensmuur.

“De barrière heeft hen niet weggejaagd, omdat ze onder druk van de Wit-Russische grenswachten geen veilige terugtocht hebben,” schreef Dabrowska.

Polen’s regering heeft critici van de Wit-Russische grensmuur sterk bekritiseerd, en hen afgeschilderd als helpers van degenen die Polen willen schaden.

Baltische vloot

De exclave van Kaliningrad, met een bevolking van ongeveer 1 miljoen, is het noordelijke deel van wat vroeger het Duitse grondgebied van Oost-Pruisen was en werd deel van de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog.

Het is de thuisbasis van de Baltische Vloot van de Russische marine en tevens een industrieel centrum. Duinen en badplaatsen aan zee, wat er over is van de oude Pruisische architectuur in de stad Kaliningrad, en maritieme en ambermusea behoren tot de toeristische attracties.

Soldaten zijn begonnen met het leggen van scheermesdraad in Wisztyniec, de plaats waar de grenzen van Polen, Rusland en Litouwen samenkomen. Litouwen is net als Polen lid van zowel de NAVO als de Europese Unie.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov weigerde woensdag commentaar te geven op de Kaliningrad grensbarrière, en beschreef het als “een Poolse aangelegenheid.”

Weet je hoeveel privacygevoelige gegevens je tijdens het lezen van dit artikel hebt weggegeven aan gemiddeld 13 partijen? Lees er hier meer over en wat je daartegen kunt doen.