Politiek Buitenland

Rusland: ‘Westen moedigt provocaties met kernwapens aan’

02-11-2022 16:08

Nuclear explosion
Shutterstock.

2 november (Reuters) – Rusland zei woensdag dat het vermijden van een nucleaire confrontatie tussen de kernmachten van de wereld zijn eerste prioriteit is, maar beschuldigde het Westen ervan “provocaties met massavernietigingswapens aan te moedigen”.

Westerse hoofdsteden hebben gezegd dat Moskou achter een opvoering van de nucleaire retoriek zit sinds Rusland in februari Oekraïne is binnengevallen – het meest recent door Kiev herhaaldelijk te beschuldigen van het plannen van een radioactieve ‘vuile bom’ zonder daarvoor bewijzen aan te dragen. Kiev heeft ontkend een dergelijk plan te hebben.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei te vrezen dat de vijf verklaarde kernmachten “op de rand van een direct gewapend conflict” balanceren en dat het Westen moet ophouden “met het aanmoedigen van provocaties met massavernietigingswapens, die tot catastrofale gevolgen kunnen leiden”.

“Wij zijn er sterk van overtuigd dat in de huidige ingewikkelde en turbulente situatie, die wordt veroorzaakt door onverantwoordelijke en onbeschaamde acties die erop gericht zijn onze nationale veiligheid te ondermijnen, de meest onmiddellijke taak erin bestaat een militair conflict tussen kernmachten te vermijden”, aldus het ministerie in een verklaring.

Gezamenlijke verklaring

Moskou zei dat het vasthoudt aan een gezamenlijke verklaring die in januari samen met de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Frankrijk is uitgegeven en waarin zij hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het vermijden van een kernoorlog bevestigen.

“Wij herbevestigen volledig onze betrokkenheid bij de gezamenlijke verklaring van de leiders van de vijf kernwapenstaten over het voorkomen van een kernoorlog en het vermijden van een wapenwedloop vanaf 3 januari 2022”, aldus het ministerie.

De Russische president Vladimir Poetin heeft in verband met de oorlog in Oekraïne herhaaldelijk gedreigd met een nucleaire aanval, en Moskou heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn militaire doctrine het gebruik van kernwapens toestaat als de territoriale integriteit van Rusland wordt bedreigd.

In september zei Poetin dat hij “niet blufte” toen hij verklaarde dat Rusland bereid was “alle beschikbare middelen” te gebruiken om zijn grondgebied te verdedigen. Hij zei ook dat de Verenigde Staten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een “precedent” hadden geschapen door twee atoombommen op Japan te gooien.

Kort daarna riep Ramzan Kadyrov, leider van de regio Tsjetsjenië en een belangrijke bondgenoot van Poetin, Rusland op om in Oekraïne een “kernwapen met laag vermogen” te gebruiken.

Moskou beschuldigt Kiev er ook vaak van kernwapens te willen verwerven, en beweerde aan het begin van de oorlog dat de westerse NAVO-alliantie van plan was Oekraïne als bruggenhoofd te gebruiken om Rusland te bedreigen – beschuldigingen die door Oekraïne en de NAVO worden ontkend.

Weet je hoeveel privacygevoelige gegevens je tijdens het lezen van dit artikel hebt weggegeven aan gemiddeld 13 partijen? Lees er hier meer over en wat je daartegen kunt doen.