Buitenland

Rusland zegt weer verder te willen met graandeal, na bemiddeling Turkije

02-11-2022 12:12

Bron: jamesteohart/Shutterstock

ANKARA/MYKOLAIV, Oekraïne, 2 november (Reuters) – Rusland zei woensdag dat het weer zou gaan deelnemen aan een overeenkomst om vitale graanexporten uit het door oorlog verscheurde Oekraïne vrij te maken, nadat het die in het weekeinde had opgeschort.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat het schriftelijke garanties had gekregen van Kiev om de graancorridor in de Zwarte Zee niet te gebruiken voor militaire operaties tegen Rusland.

“De Russische Federatie is van mening dat de ontvangen garanties op dit moment voldoende lijken, en hervat de uitvoering van de overeenkomst”, aldus de verklaring van het ministerie.

De Turkse president Tayyip Erdogan zei eerder dat de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu zijn Turkse ambtgenoot had verteld dat de graanovereenkomst van 22 juli, die door Turkije en de Verenigde Naties was gesloten, vanaf woensdagmiddag 12 uur in werking zou blijven.

“De graantransporten zullen vanaf 12 uur vandaag doorgaan zoals afgesproken”, zei Erdogan.

Rusland schortte zijn betrokkenheid bij de overeenkomst in het weekend op, omdat het de veiligheid van civiele schepen die de Zwarte Zee oversteken niet kon garanderen vanwege een aanval op zijn vloot daar. Oekraïne zei dat dit een vals voorwendsel was.

Ondanks de opschorting zijn de schepen doorgegaan met het vervoer van Oekraïens graan op de route, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren omdat verzekeringsmaatschappijen geen nieuwe contracten afgeven vanwege de Russische maatregel, zo vertelden bronnen uit de sector aan Reuters.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zei eerder dat de wereld krachtig moet reageren op alle Russische pogingen om de Oekraïense exportcorridor over de Zwarte Zee, die werd geblokkeerd nadat Moskou op 24 februari Oekraïne binnenviel, te verstoren.

De Russische blokkade heeft de voedseltekorten en de kosten van levensonderhoud in veel landen verergerd, aangezien Oekraïne een van de grootste leveranciers van graan en oliehoudende zaden ter wereld is.

In een videotoespraak van dinsdagavond zei Zelenskiy dat er nog steeds schepen met ladingen de Oekraïense havens verlaten dankzij het werk van Turkije en de Verenigde Naties.

“Maar voor de graancorridor is een betrouwbare en langdurige verdediging nodig,” zei Zelenskiy.

“Rusland moet duidelijk worden gemaakt dat het een harde reactie van de wereld zal krijgen op elke stap om onze voedselexport te verstoren,” zei Zelenskiy. “Het gaat hier duidelijk om de levens van tientallen miljoenen mensen.”

De graanovereenkomst had tot doel hongersnood in armere landen te voorkomen door meer tarwe, zonnebloemolie en kunstmest op de wereldmarkt te brengen en een sterke prijsstijging te verzachten. Het doel was het vooroorlogse niveau van 5 miljoen ton per maand uit Oekraïne te exporteren.