Buitenland

VS Gerechtshof: Miss USA-verkiezing mag transvrouwen weigeren

02-11-2022 21:44

Miss USA
s_bukley / Shutterstock.com

2 november (Reuters) – De Miss United States of America schoonheidswedstrijd kan niet worden gedwongen om transgender vrouwen toe te laten tot de wedstrijd omdat dit haar vermogen om “de ideale visie van het Amerikaanse vrouw-zijn” uit te drukken zou belemmeren, oordeelde een Amerikaans hof van beroep op woensdag.

Het in San Francisco gevestigde 9th U.S. Circuit Court of Appeals verwierp in een 2-1 beslissing een rechtszaak van Anita Green, een transgenderactiviste, die beweert dat het beleid van Miss USA om alleen ‘natuurlijk geboren’ vrouwen toe te laten tot de wedstrijd een anti-discriminatiewet van Oregon schendt.

Green, afkomstig uit Oregon, spande vorig jaar voor de federale rechtbank in Portland een rechtszaak aan tegen Miss USA nadat haar kandidatuur voor deelname aan de verkiezing was afgewezen.

Schending recht vrije meningsuiting

Het 9e Circuit zei dat toepassing van de Oregon-wet, die discriminatie op grond van geslachtsidentiteit in openbare accommodaties verbiedt, op Miss USA een schending zou betekenen van het recht op vrije meningsuiting van de verkiezing onder de Amerikaanse grondwet. Het hof was het met Miss USA eens dat de verkiezing haar opvattingen over vrouwelijkheid uitdrukt door te bepalen wie er mag meedoen.

“Het is algemeen bekend dat schoonheidswedstrijden over het algemeen zijn ontworpen om de ‘ideale visie op het Amerikaanse vrouw-zijn’ uit te drukken”, schreef rechter Lawrence VanDyke, een aangestelde van de voormalige Republikeinse president Donald Trump.

VanDyke werd bijgestaan door rechter Carlos Bea, een aangestelde van de voormalige Republikeinse president George W. Bush.

De uitspraak bevestigde een beslissing uit 2021 van een federale rechter die de rechtszaak van Green afwees.

Miss USA en een advocaat van Green reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

In een afwijkende mening zei rechter Susan Graber van het 9e Circuit dat het hof eerst had moeten beslissen of de wet van Oregon überhaupt van toepassing is op Miss USA voordat de grondwettelijke kwesties werden afgewogen. Graber werd benoemd in het 9e Circuit door voormalig president Bill Clinton, een Democraat.

Weet je hoeveel privacygevoelige gegevens je tijdens het lezen van dit artikel hebt weggegeven aan gemiddeld 13 partijen? Lees er hier meer over en wat je daartegen kunt doen.