Buitenland

Donald Trump overweegt opnieuw mee te doen met VS-presidentsverkiezingen

03-11-2022 18:20

Donald Trump
President Donald Trump. Joseph Sohm / Shutterstock.com

WASHINGTON, 3 november (Reuters) – Voormalig president Donald Trump overweegt deze maand een derde kandidatuur voor het Witte Huis te lanceren en belt snel met vertrouwelingen om mogelijke scenario’s uit te werken nu hij wil profiteren van de verwachte Republikeinse overwinning in de midterms van dinsdag, aldus drie adviseurs van Trump.

“Ik denk dat Trump zich verkiesbaar zal stellen in 2024,” vertelde een senior adviseur aan Reuters, onder voorwaarde van anonimiteit. “Ik denk dat hij zich kandidaat wil stellen en het aankondigen voor Thanksgiving geeft hem een groot voordeel ten opzichte van zijn tegenstanders en dat begrijpt hij.”

Een aankondiging in de komende weken kan ook potentiële rivalen voor de nominatie van de partij uitsluiten, zeiden de adviseurs, hoewel ze eraan toevoegden dat het mogelijk is dat de voormalige president een beslissing nog uitstelt of van gedachten verandert.

Een vertegenwoordiger van Trump reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Campagne-aankondiging kort na Midterms

Een bron die bekend is met de plannen van Trump zei dat hij van plan is zijn herverkiezingscampagne kort na de verkiezingen van dinsdag aan te kondigen en dat hij potentiële medewerkers heeft gepolst over deelname aan de campagne. De bron werd benaderd door de campagne om de interesse te peilen.

Onpartijdige verkiezingsvoorspellers en peilingen zeggen dat het zeer waarschijnlijk is dat de Republikeinen een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zullen winnen en ook kans maken op controle over de Senaat, wat hen de macht zou geven om de wetgevende agenda van president Joe Biden voor de komende twee jaar te blokkeren.

De electorale hoop van de Democraten is aangetast door de bezorgdheid van de kiezers over de hoge inflatie, en de publieke waardering van Biden ligt al meer dan een jaar onder de 50%, met 40% in een recente Reuters/Ipsos-peiling.

Impopulair

Maar na een verdeeldheid zaaiende termijn van vier jaar die eindigde in de aanval van 6 januari 2021 op het Amerikaanse Capitool door zijn volgelingen en twee jaar waarin hij ten onrechte bleef beweren dat zijn nederlaag het gevolg was van fraude, blijft Trump ook impopulair, met dezelfde peiling eind vorige maand waaruit blijkt dat slechts 41% van de Amerikanen hem gunstig gezind is.

De Thanksgiving-vakantie valt op 24 november, waardoor Trump na de verkiezingen twee weken de tijd heeft om zijn aankondiging te doen, mocht hij dat willen.

Trump heeft sinds zijn vertrek een gestaag tempo van politieke bijeenkomsten aangehouden, waar hij publiekelijk flirt met een nieuwe campagne. Naar verwachting zal hij dinsdagavond familie en vrienden ontvangen in zijn club Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, om de verwachte overwinningen te vieren van de kandidaten die hij in de midterms heeft gesteund.

Trump wordt momenteel geconfronteerd met een reeks onderzoeken, waaronder een onderzoek van het ministerie van Justitie naar geheime documenten die hij na zijn vertrek uit het Witte Huis heeft meegenomen en waarvan sommige volgens de aanklagers nog niet zijn teruggevonden.

In een directe uitdaging aan Trump overwegen verschillende belangrijke Republikeinse figuren of ze zich kandidaat willen stellen voor de presidentsverkiezing van de partij in 2024.

Ron DeSantis

Trump houdt gouverneur Ron DeSantis van Florida nauwlettend in de gaten, die naar verwachting dinsdag zijn herverkiezingsrace tegen de Democraat Charlie Crist zal winnen. Ook gouverneur Glenn Youngkin van Virginia en de voormalige vicepresident van Trump, Mike Pence, worden gezien als potentiële rivalen, naast anderen.

Een snelle aankondiging van zijn herverkiezingscampagne kan Trump helpen in de staten Iowa – waar Trump donderdagavond een rally zal houden – en South Carolina, terwijl zijn rivalen nog werken aan hun eigen plannen voor 2024.

Een verkiezing van Trump zou een herhaling van de verkiezing Biden-Trump in 2020 kunnen betekenen.

De vrienden van Trump waren niet unaniem in hun verwachting dat hij zijn plannen snel zou onthullen.

“Hij zal willen dat de speculatie nog maanden voortduurt,” zei een bron. “Hij gaat genieten van de drie maanden van verhalen over wanneer hij het gaat doen.”