Buitenland

Nationaal Filmmuseum Italië zal Lifetime Achievement Award uitreiken aan Kevin Spacey

03-11-2022 18:57

Kevin Spacey
Kevin Spacey in 2017. lev radin / Shutterstock.com

ROME (AP) – Twee weken nadat een jury in New York Kevin Spacey gelijk gaf in een rechtszaak over seksueel misbruik, maakte een Italiaans filmmuseum donderdag bekend dat de acteur begin volgend jaar een lifetime achievement award krijgt en daar een masterclass zal geven.

Enzo Ghigo, voorzitter van het Nationaal Filmmuseum in de noordelijke stad Turijn, zei dat de cursus en de prijs ter ere van Spacey’s bijdrage aan de groei van de film op 16 januari 2023 zullen plaatsvinden. Tijdens het evenement zal ook een film van Spacey worden vertoond, maar Ghigo zei niet welke.

“We zijn vereerd dat zo’n prestigieuze gast als Kevin Spacey Turijn en ons museum heeft gekozen voor deze langverwachte terugkeer naar een evenement met publiek,” zei hij.

Eerdere winnaars van de Stella della Mole Award zijn acteurs Isabella Rossellini en Monica Bellucci, en regisseur Dario Argento.

Op 21 oktober oordeelde een federale jury in een civiele zaak in New York dat Spacey, 63, Anthony Rapp niet seksueel heeft misbruikt toen beiden relatief onbekende Broadway-acteurs waren in 1986 en Rapp 14 jaar oud was.

De juryleden beraadslaagden iets meer dan een uur voordat ze besloten dat Rapp, nu 50, zijn beschuldigingen niet had bewezen.

Rapp’s #MeToo-tijdperk beschuldigingen, en die van anderen, hebben Spacey’s stijgende carrière doen ontsporen.

De tweevoudig Academy Award winnende acteur verloor zijn hoofdrol in de Netflix-serie House of Cards en zag andere kansen opdrogen.

Rapp speelt regelmatig mee in Star Trek: Discovery en maakte deel uit van de originele Broadway-cast van Rent.

Spacey werd eerder beschuldigd in Massachusetts dat hij een man betastte in een bar – beschuldigingen die later werden ingetrokken door aanklagers. Drie maanden geleden pleitte hij in Londen onschuldig op beschuldigingen dat hij tussen 2004 en 2015 drie mannen seksueel heeft misbruikt toen hij artistiek directeur was van het Old Vic theater in Londen.

Een rechter in Los Angeles keurde deze zomer het besluit van een arbiter goed om Spacey te veroordelen tot het betalen van 30,9 miljoen dollar aan de makers van House of Cards voor het schenden van zijn contract door het seksueel intimideren van crewleden.

Spacey filmde zijn meest recente film, The Man Who Drew God van regisseur Franco Nero, in Turijn.

“Van alle steden ter wereld koos hij Turijn voor een masterclass. Hij kon ons geen beter cadeau geven dan dit,” aldus Domenico De Gaetano, directeur van het Nationaal Filmmuseum.

Gaeteno is van plan Spacey tijdens het evenement in januari te interviewen over zijn carrière.