Buitenland

Noord-Korea lanceert ICBM, faalt, raket uit elkaar gevallen

03-11-2022 09:56

ICBM
Shutterstock.

TOKYO/SEOUL, 3 november (Reuters) – Noord-Korea heeft donderdag meerdere ballistische raketten afgevuurd, waaronder een mogelijk mislukte intercontinentale ballistische raket (ICBM) die in delen van Midden- en Noord-Japan een waarschuwing uitlokte aan bewoners om beschutting te zoeken.

Ondanks een aanvankelijke waarschuwing van de regering dat een raket over Japan was gevlogen, zei Tokio later dat dit onjuist was.

Functionarissen in Zuid-Korea en Japan zeiden dat de raket mogelijk een ICBM was. Dit zijn de wapens met het grootste bereik van Noord-Korea, die ontworpen zijn om een kernkop naar de andere kant van de planeet te vervoeren.

Zuid-Koreaanse functionarissen geloven dat de ICBM tijdens de vlucht is mislukt, meldde het persbureau Yonhap, zonder er verder op in te gaan. Woordvoerders van de Zuid-Koreaanse en Japanse ministeries van Defensie weigerden de mogelijke mislukking te bevestigen.

De Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada zei dat de regering het spoor van de raket boven de Zee van Japan was kwijtgeraakt, waardoor zij haar aankondiging dat de raket boven Japan was gevlogen heeft gecorrigeerd.

De gepensioneerde vice-admiraal en voormalig vlootcommandant van de Japanse Maritime Self Defense Force, Yoji Koda, zei dat het verlies van het radarbeeld van het projectiel wijst op een mislukte lancering.

“Het betekent dat er op een bepaald punt in de vluchtroute een probleem was met de raket en dat hij uit elkaar viel,” zei hij.

Hoewel de kop neerkwam in de zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan, kunnen brokstukken, die met hoge snelheid zouden hebben gereisd, toch over Japan zijn gegaan, voegde Koda eraan toe.

Noord-Korea heeft dit jaar verschillende mislukte ICBM-tests gehad, volgens Zuid-Koreaanse en Amerikaanse functionarissen.

De Verenigde Staten veroordeelden de ICBM-lancering van Noord-Korea, zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Deze lancering is een duidelijke schending van meerdere resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Het toont ook de dreiging aan van Noord-Korea’s onwettige programma’s voor massavernietigingswapens en ballistische raketten, voegde Price eraan toe.

De lanceringen kwamen nadat Pyongyang van de Verenigde Staten en Zuid-Korea had geëist dat zij zouden stoppen met grootschalige militaire oefeningen.

Het zei dat een recente golf van raketlanceringen en andere militaire activiteiten een protest was tegen dergelijke oefeningen.

De bondgenoten houden een van de grootste luchtoefeningen ooit, waarbij honderden Zuid-Koreaanse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, waaronder F-35 gevechtsvliegtuigen, 24 uur per dag gesimuleerde missies uitvoeren.

Na de ICBM-lancering van donderdag kwamen de bondgenoten overeen de oefeningen te verlengen tot na vrijdag, wanneer ze zouden eindigen, aldus de Zuid-Koreaanse luchtmacht in een verklaring.

“Een sterke gecombineerde defensieve houding van de alliantie tussen de ROK en de VS is noodzakelijk in de huidige veiligheidscrisis die escaleert door Noord-Koreaanse provocaties”, aldus de verklaring, waarin de initialen van de officiële naam van Zuid-Korea worden gebruikt.

Noord-Korea lanceerde donderdag ook twee ballistische raketten voor de korte afstand.

De lanceringen kwamen nadat Noord-Korea woensdag minstens 23 raketten had afgevuurd, de meeste op één dag, waaronder één die voor het eerst voor de kust van Zuid-Korea landde.

Zuid-Korea gaf zeldzame luchtaanvallen uit en lanceerde zijn eigen raketten als reactie op het spervuur van woensdag.

Na de eerste lancering op donderdag werden inwoners van de prefecturen Miyagi, Yamagata en Niigata in Japan gewaarschuwd om binnenshuis te schuilen, aldus het J-Alert Emergency Broadcasting System.

“We detecteerden een lancering die mogelijk over Japan zou vliegen en activeerden daarom het J-Alert, maar na controle van de vlucht bevestigden we dat deze niet over Japan was gegaan,” vertelde Hamada aan verslaggevers.

De eerste raket vloog naar een hoogte van ongeveer 2000 kilometer en een bereik van 750 kilometer, zei hij. Een dergelijk vluchtpatroon wordt een “lofted trajectory” genoemd, waarbij een raket hoog in de ruimte wordt afgevuurd om te voorkomen dat hij over buurlanden vliegt.

De gezamenlijke stafchefs van Zuid-Korea zeiden dat de langeafstandsraket werd gelanceerd vanuit de buurt van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Ongeveer een uur na de eerste lancering maakten het Zuid-Koreaanse leger en de Japanse kustwacht melding van een tweede en derde lancering vanuit Noord-Korea. Volgens Zuid-Korea ging het in beide gevallen om korteafstandsraketten die werden afgevuurd vanuit Kaechon, ten noorden van Pyongyang.

De Zuid-Koreaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Cho Hyun-dong en de Amerikaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman hebben donderdag tijdens een telefoongesprek de reeks raketlanceringen van Noord-Korea scherp veroordeeld als “betreurenswaardig, immoreel”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Seoel.

Enkele minuten later zei premier Fumio Kishida in een kort commentaar aan verslaggevers: “De herhaalde raketlanceringen van Noord-Korea zijn een schande en kunnen absoluut niet worden vergeven.”

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn nationale veiligheidsteam “beoordeelden de situatie”, zei Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, in een verklaring, die eraan toevoegde dat de Verenigde Staten “alle nodige maatregelen” zouden nemen om de veiligheid te waarborgen.

Na de lanceringen van Noord-Korea op woensdag, waaronder een raket die minder dan 60 km uit de kust van Zuid-Korea landde, beschreef de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol de vluchten als “territoriale inbreuk” en Washington veroordeelde ze als “roekeloos”.

De vlaag van lanceringen leidde tot inconsistente en soms tegenstrijdige rapporten van autoriteiten in Japan en Zuid-Korea. Het Amerikaanse leger, dat beschikt over de meest geavanceerde opsporingstechnologie in de regio, zei alleen dat het “op de hoogte” was van de lanceringen, zonder details te verstrekken.

Volgens Ankit Panda van de Carnegie Endowment for International Peace hebben Japan en Zuid-Korea in het verleden de Noord-Koreaanse raketlanceringen herhaaldelijk verkeerd geïnterpreteerd.

“Geen van beide landen beschikt over de zeer betrouwbare en wenselijke infraroodsensoren in de ruimte waarover de Verenigde Staten beschikken en die een snelle detectie van raketstadia bij de ontsteking mogelijk maken,” zei hij.

Op 4 oktober lanceerde Noord-Korea voor het eerst in vijf jaar een ballistische raket boven Japan. Het was de verste raket die Noord-Korea ooit heeft afgevuurd.