Buitenland

Rapper Takeoff (28) doodgeschoten in Houston, echte naam: Kirshnik Khari Ball

03-11-2022 16:00

Takeoff
Takeoff in Juli 2019. Jordan Strauss/Invision/AP

1 november (Reuters) – Rapper Takeoff, lid van de invloedrijke rapgroep Migos uit Atlanta, is dinsdag vroeg doodgeschoten op een feestje in een bowlingcentrum in Houston.

Takeoff, 28, wiens echte naam Kirshnik Khari Ball is, werd om ongeveer 2:40 a.m. (0640 GMT) ter plaatse dood aangetroffen, zei de politie. Twee andere slachtoffers, een man en vrouw beiden in de 20, werden gewond door schoten maar zullen naar verwachting overleven.

De rapper was een belangrijk lid van het toonaangevende hiphoptrio uit Atlanta, met hits als “Bad and Boujee” met Lil Uzi Vert, “MotorSport” en “Walk It Talk It”.

“Takeoff was niet alleen een briljante muzikale artiest met onbegrensd talent, maar ook een unieke vriendelijke en zachtaardige ziel,” zei zijn advocaat Drew Findling.

Witte Huis woordvoerder Karine Jean-Pierre noemde de dood van Ball het laatste voorbeeld van wapengeweld in Amerika waar president Joe Biden aan werkt om het terug te dringen.

“In andere gevallen kennen we de namen van de slachtoffers misschien niet, maar we rouwen evenzeer met hun families en gemeenschappen. Ons diepste medeleven gaat uit naar de families van elk van de slachtoffers,” zei Jean-Pierre in een verklaring.

Minstens 40 mensen waren op het feest toen minstens twee schutters het vuur openden, zei Troy Finner, hoofd van de politie van Houston, tijdens een briefing. Hij vroeg getuigen om de politie te bellen met informatie.

De chef zei dat de politie niet gelooft dat Ball betrokken was bij criminele activiteiten, maar zei dat de schietpartij geen willekeurige gebeurtenis was. De politie heeft geen ander motief voor de schietpartij gegeven dan dat er ruzie was op het feest.

“Tenminste twee mensen haalden de trekker over,” zei Finner. “Geloof me, we zullen uitzoeken wie verantwoordelijk is.”

Houston burgemeester Sylvester Turner riep ook getuigen op zich te melden. “We zijn van plan dit op te lossen,” zei hij. “Te veel jonge zwarte mannen worden vermoord. Bid voor de familie.”

Een tweede lid van Migos – Quavo, 31, wiens echte naam Quavious Keyate Marshall is – was op het feest maar raakte niet gewond, meldde Rolling Stone.

Verdriet over de dood van Takeoff, een inwoner van Atlanta, overspoelde het internet in de uren nadat de eerste berichten opdoken.

“Dead over dice. We zijn beter dan dit. Zwarte mannen verdienen het om oud te worden,” schreef burgemeester Khalid Kamau van South Fulton, een voorstad van Atlanta, op Twitter.

Takeoff is de laatste rapper die de afgelopen jaren door wapengeweld om het leven is gekomen, na Nipsey Hussle, Pop Smoke en King Von.

Hussle, wiens echte naam Ermias Joseph Asghedom was, werd in 2019 neergeschoten buiten zijn winkel in Zuid-Los Angeles.

De New Yorkse rapper Pop Smoke werd in 2020 dodelijk neergeschoten bij een inbraak in Hollywood Hills, Californië. Dayvon Daquan Bennett, professioneel bekend als King Von, werd in 2020 dodelijk neergeschoten buiten een hookah lounge in Atlanta na een ruzie.