Weten & Tech

Psilocybine vermindert symptomen depressie blijkt uit grootste onderzoek ooit

04-11-2022 18:51

paddo
Shutterstock.

LONDEN, 2 november (Reuters) – Het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van paddo’s kan de symptomen van moeilijk te behandelen depressies aanzienlijk verminderen, zo blijkt uit de gegevens van het grootste klinische onderzoek dat ooit is uitgevoerd naar deze stof.

De studie, uitgevoerd door het in Londen gevestigde en op de Nasdaq genoteerde COMPASS Pathways, betrof 233 patiënten met een zogenaamde behandelingsresistente depressie die geen baat hadden bij ten minste twee antidepressiva.

In combinatie met psychologische ondersteuning ontving elke deelnemer een enkele dosis van 25 mg, 10 mg of een controledosis van 1 mg van een synthetische formulering van de verbinding psilocybine.

Er wordt aangenomen dat de verbinding van COMPASS zich richt op de delen van de hersenen die nauw betrokken zijn bij het verwerken van emoties, aldus James Rucker, consultant psychiater en senior klinisch docent aan King’s College London, die betrokken was bij het onderzoek.

Na toediening kwamen de patiënten in een soort ‘wakkere droomtoestand’ die vier tot zes uur duurde. Mensen kwamen ‘s morgens, hadden hun psychedelische ervaring en verlieten die middag of avond de kliniek in hun basistoestand, zegt Rucker.

Gegevens gepubliceerd in een medisch tijdschrift toonden aan dat patiënten die de 25 mg dosis psilocybine kregen drie weken na de behandeling statistisch significant minder depressieve symptomen hadden dan mensen die met lagere doses werden behandeld.

Bovendien bereikte ongeveer 29% van de patiënten in die groep remissie op een gestandaardiseerde depressieschaal.

Aangezien deze patiënten beperkte behandelingsmogelijkheden hebben en met een stigma rond depressie worden geconfronteerd, zijn deze bevindingen een stap in de goede richting, aldus Rucker.

De bevindingen van het onderzoek zijn positief maar niet spectaculair, waarschuwt Ravi Das, universitair hoofddocent aan het University College London Institute of Mental Health.

“Er was een oneven aantal ernstig depressieve patiënten in elke groep; met aanzienlijk minder ernstig depressieve mensen in de schijnbaar ‘effectieve’ (25mg) dosisgroep. Dit lijkt niet te worden erkend in het artikel.”

Hoewel patiënten alleen werden ingeschreven als ze geen klinisch significant risico op zelfmoord liepen, vertoonden drie deelnemers in de 25 mg groep suïcidaal gedrag binnen 12 weken na de behandeling.

Door depressie te bestuderen, wordt suïcidaliteit een kenmerk van het ziekteverloop, zei Guy Goodwin, chief medical officer bij COMPASS Pathways.

“Onze hypothese is dat de verschillen toevallig zijn, maar dat kunnen we alleen vaststellen door verdere experimenten te doen.”

Gegevens van twee studies in een laat stadium waarin de verbinding, die ook wordt getest als behandeling voor PTSD en anorexia nervosa, wordt getest, kunnen op zijn vroegst eind 2024 worden onthuld, zei hij.

Bij bestaande antidepressiva duurt het gewoonlijk weken voor ze werken. Het farmaceutische brouwsel van Johnson & Johnson van een derivaat van ketamine – de beruchte partydrug die ook een kalmeringsmiddel voor paarden en katten is – werd in 2019 goedgekeurd.

Psychoactieve ingrediënten, afgeleid van cannabis, LSD of paddo’s, hebben onderzoekers op het gebied van geestelijke gezondheid lang geboeid. Psilocybine is in de meeste regio’s geclassificeerd als zonder medicinale waarde en valt in dezelfde categorie als chemicaliën als LSD.

De complexe wettelijke hindernissen om toegang te krijgen tot deze verbindingen hebben het tempo van het onderzoek vertraagd, maar met gemotiveerde wetenschappers en een groeiende last van slecht behandelde geestelijke gezondheidsproblemen, is het ecosysteem van psychedelisch onderzoek geëxplodeerd.

Maar critici vrezen dat het ontluikende onderzoek een ongebreideld gebruik van niet-farmaceutische versies van deze drugs kan stimuleren.