Media & TV

Britse mediawaakhond: BBC faalde bij verslaggeving over antisemitisch incident in Londen

07-11-2022 14:34

LONDEN, 7 november (Reuters) – De BBC heeft een “ernstige redactionele fout” gemaakt in haar verslaggeving over een antisemitisch incident in Londen vorig jaar en heeft zich niet gehouden aan de richtlijnen inzake onpartijdigheid en nauwkeurigheid, zei de Britse mediaregulator Ofcom op maandag.

Ofcom, die het bedrijf reguleert, zei dat de Britse publieke omroep zijn omroepcode niet had geschonden, maar toch “belangrijke redactionele tekortkomingen” had geconstateerd in de verslaggeving over het incident van november 2021 waarbij Joodse buspassagiers werden uitgescholden.

De BBC meldde dat een geluidsopname die tijdens het incident was gemaakt anti-moslim uitlatingen bevatte, maar verzuimde te vermelden dat de aanvankelijke interpretatie van die opname werd betwist, aldus Ofcom.

“De BBC maakte een ernstige redactionele fout door op geen enkel moment in de uitzending te melden dat de bewering die zij had gedaan over anti-moslim leuzen werd betwist, zodra nieuw bewijs opdook,” zei de toezichthouder.

“Dit was, naar onze mening, een aanzienlijke inbreuk op de redactionele richtlijnen om nieuws te rapporteren met de nodige nauwkeurigheid en onpartijdigheid.”

Ofcom zei dat de BBC meer moet doen om te leren hoe te reageren wanneer haar verslaggeving in opspraak komt.

“De Executive Complaints Unit van de BBC oordeelde in januari van dit jaar dat er eerder meer gedaan had kunnen worden om de verschillende meningen over wat er op de opname van de aanval te horen was, te erkennen”, aldus een woordvoerder van de BBC.

“De BBC verontschuldigde zich destijds voor het feit dat zij niet eerder actie had ondernomen om te benadrukken dat de inhoud van de opname werd betwist.”

Een Joods adviesorgaan zei eerder dit jaar dat antisemitische incidenten in Groot-Brittanniƫ vorig jaar een recordhoogte hadden bereikt, als gevolg van de reactie op het toenemende geweld in Israƫl en Gaza.