Klimaat

‘Vervuilende rijke landen moeten aan arme landen betalen voor schade door klimaatopwarming’

08-11-2022 17:08

Brandende autobanden
Shutterstock.

SHARM EL-SHEIKH, Egypte, 8 november (Reuters) – Leiders van arme landen bekritiseerden rijke regeringen en oliemaatschappijen voor het aanjagen van de opwarming van de aarde en gebruikten hun toespraken op dinsdag op de COP27-klimaattop in Egypte om te eisen dat zij betalen voor de schade die zij aan hun economieën toebrengen.

Kleine eilandstaten die al worden geteisterd door steeds hevigere oceaanstormen en een stijging van de zeespiegel riepen oliemaatschappijen op om een deel van hun enorme recente winsten af te staan, terwijl Afrikaanse ontwikkelingslanden opriepen tot meer internationale fondsen voor aanpassing.

“De olie- en gasindustrie blijft dagelijks bijna 3 miljard dollar winst maken”, zei Gaston Browne, premier van Antigua, tijdens de conferentie namens de Alliantie van kleine eilandstaten.

“Het wordt hoog tijd dat deze bedrijven een wereldwijde koolstofbelasting op hun winsten moeten betalen als financieringsbron voor verlies en schade,” zei hij. “Terwijl zij profiteren, staat de planeet in brand.”

Nikenike Vurobaravu, de president van het eiland Vanuatu, zei dat zij wil dat het Internationaal Gerechtshof ervoor zorgt dat de rechten van toekomstige generaties niet worden geschonden door landen die achterlopen op het gebied van klimaatverandering.

De opmerkingen weerspiegelden de spanning in de internationale klimaatonderhandelingen tussen rijke en arme landen, toen afgevaardigden de tweede volledige dag van de twee weken durende VN-conferentie in de badplaats Sharm el-Sheikh bijwoonden.

Miljardenwinsten

De rijke westerse landen zijn meestal de meest uitgesproken voorstanders van een vermindering van de uitstoot, maar het zijn ook de landen die na meer dan een eeuw industrialisatie op basis van fossiele brandstoffen de meeste broeikasgassen hebben geproduceerd.

De miljardenwinsten van de olie-industrie sinds de inval van Rusland in Oekraïne in februari – die de markten heeft opgeschud en de bevoorrading heeft verstoord – hebben ook de woede gewekt van regeringen wereldwijd die zich zorgen maken over de klimaatverandering en de ongebreidelde consumenteninflatie.

De Amerikaanse president Joe Biden zei deze maand dat de industrie “oorlogswinsten” opstrijkt en stelde een windfall tax voor, een idee dat weinig kans maakt in het verdeelde Congres.

Maar sommige landen op de conferentie richtten hun frustratie eerder op de rijke regeringen dan op de boorbedrijven.

President Macky Sall van Senegal vertelde de conferentie dat de arme ontwikkelingslanden in Afrika meer geld van de rijke landen nodig hebben om zich aan te passen aan de toenemende klimaatverandering, en dat hij zich zou verzetten tegen oproepen om onmiddellijk af te stappen van de fossiele brandstoffen die de Afrikaanse landen nodig hebben om hun economieën van brandstof te voorzien.

“Laat het duidelijk zijn dat wij voorstander zijn van vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Maar wij Afrikanen kunnen niet accepteren dat onze vitale belangen worden genegeerd,” zei hij.

Chandrikapersad Santokhi, president van Suriname – een Zuid-Amerikaans land waarvan de bossen meer koolstof absorberen dan de bevolking uitstoot – zei dat de rijke landen hun belofte moeten nakomen om jaarlijks 100 miljard dollar aan ontwikkelingslanden te besteden voor aanpassing aan het klimaat.

“Namens alle kinderen en de volgende generatie doen wij een dringend beroep op historische uitstoters om hun deel te doen om onze wereld te beschermen. Mijn land doet ons deel met de beperkte middelen en capaciteit,” zei hij.

De gastheren van de COP27-klimaatbesprekingen lanceerden dinsdag een mondiaal plan om de armste gemeenschappen ter wereld te helpen de gevolgen van de opwarming van de aarde te weerstaan, met doelstellingen voor duurzame landbouw, herstel van mangroves om kustoverstromingen tegen te gaan, en toegang tot schone kooktoestellen.

Het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie zei ondertussen tegen Reuters dat ze de onderhandelingen over een wereldwijde milieuovereenkomst nieuw leven wilde inblazen als onderdeel van de inspanningen om de handelswaakhond een grotere rol te geven in de aanpak van de klimaatverandering.

Miljarden voor oorlog

De president van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, zei dat regeringen snel miljarden dollars besteden aan de oorlog in Oekraïne, maar traag zijn om serieus geld uit te geven aan klimaatverandering.

“Met twee maten meten is onaanvaardbaar”, zei hij.

Op maandag en dinsdag hebben tientallen andere staatshoofden en regeringsleiders gesproken, maar veel van ‘s werelds grootste vervuilers – waaronder de Verenigde Staten, China en India – moeten nog op het podium komen.

Biden zal pas vrijdag aankomen – na de tussentijdse verkiezingen van dinsdag in de Verenigde Staten – maar zijn delegatie opende dinsdag haar paviljoen in de COP27-ruimte en speciaal gezant John Kerry deed zijn ronde.

Gastland Egypte stond onder druk vanwege de gevangenneming van de Egyptisch-Britse blogger Alaa Abd el-Fattah, die tijdens de Egyptische volksopstand van 2011 bekend werd, maar sindsdien het grootste deel van de tijd vastzit en nu in hongerstaking is.

Zijn familie zei dinsdag dat ze niets meer van hem hadden gehoord sinds hij twee dagen geleden moest stoppen met het drinken van water.

De regering van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi kwam aan de macht na de omverwerping in 2013 van de eerste democratisch gekozen leider van Egypte, en heeft kritiek gekregen op de mensenrechten na het daaropvolgende bloedige optreden tegen demonstranten en de detentie van dissidenten.

Zijn regering hoopt dat het organiseren van de COP27-conferentie haar een injectie van internationale legitimiteit zal geven op een moment dat de economie het moeilijk heeft.