Buitenland

Door Rusland geïnstalleerd adjunct-hoofd Oekraïnse regio Cherson, Kirill Stremousov, omgekomen bij auto-ongeluk

09-11-2022 14:28

Kirill Stremousov
Kirill Stremousov. Screenshot Twitter.

9 november (Reuters) – Kirill Stremousov, het door Rusland geïnstalleerde plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense regio Cherson, is woensdag omgekomen bij een auto-ongeluk, meldden Russische staatspersbureaus.

Stremousov was een van de meest prominente publieke gezichten van de Russische bezetting van Oekraïne. Hij gebruikte sociale media om agressieve uitspraken te doen, waarvan de laatste woensdagochtend verscheen.

Persbureau TASS zei dat de persdienst van het hoofd van de regio zijn dood had bevestigd. De precieze omstandigheden waren onduidelijk.

Rusland heeft vorige maand de zuidelijke Oekraïense regio Kherson en drie andere regio’s geannexeerd na zogenaamde referenda, die door Kiev en het Westen als illegale schijnvertoningen werden afgedaan.

Stremousov plaatste regelmatig video-updates op sociale media – ook in snel rijdende voertuigen – over de situatie aan het front.

De laatste tijd riep hij burgers op om de westelijke oever van de Dnipro te evacueren in het licht van een toenemend Oekraïens tegenoffensief om grondgebied terug te veroveren dat in de eerste dagen van de oorlog door Russische troepen was veroverd.