Ondernemen & zzp

Elon Musk verkocht voor 4 miljard dollar aan Tesla-aandelen, tussen 4 en 8 november

09-11-2022 14:46

Elon Musk
KLYONA / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO

De nieuwe eigenaar van Twitter en Tesla CEO Elon Musk heeft voor bijna 4 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht, zo blijkt uit registraties.

Musk, die Twitter kocht voor 44 miljard dollar, verkocht tussen 4 en 8 november 19,5 miljoen aandelen van het elektrische autobedrijf, volgens de dinsdag gedeponeerde gegevens bij de Securities and Exchange Commission.

Hij verkocht 7 miljard dollar van zijn Tesla-aandelen in augustus terwijl hij werkte aan de financiering van de aankoop van Twitter waar hij toen uit probeerde te komen. In totaal heeft Musk sinds april voor meer dan 19 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht, inclusief die in de deponeringen van dinsdag, waarschijnlijk om zijn aandeel in de Twitter-aankoop te financieren.

De overname van Twitter is niet soepel verlopen en het sociale media platform heeft de afgelopen weken een aantal grote adverteerders zien vertrekken, waaronder United Airlines, General Motors, REI, General Mills en Audi.

Musk erkende “een enorme daling van de inkomsten” bij Twitter, dat sterk afhankelijk is van reclame om geld te verdienen.

Musk had aangegeven dat hij klaar was met de verkoop van Tesla-aandelen en de onthulling dat die verkoop doorgaat, heeft sommige analisten uit de sector geƫrgerd.

“Onze vrees voor de laatste dagen van de deal was dat Musk gedwongen zou worden om meer Tesla-aandelen te verkopen om de rampzalige Twitter-deal te financieren en uiteindelijk kwam die vrees uit, wat wijst op de enorme verkoopdruk op het aandeel van de laatste tijd”, schreef Daniel Ives bij Wedbush. “Want Musk, die het afgelopen jaar meerdere keren heeft gezegd dat hij ‘klaar is met het verkopen van Tesla-aandelen’, verliest opnieuw meer geloofwaardigheid bij beleggers en zijn loyalisten in een boy who cried wolf-moment.”

Het grootste deel van Musks vermogen zit in aandelen Tesla Inc. Dinsdag daalde zijn persoonlijke nettowaarde volgens Forbes tot onder de 200 miljard dollar, maar hij is nog steeds de rijkste persoon ter wereld.

Musk had banken, waaronder Morgan Stanley, opgetrommeld om de Twitter deal te helpen financieren. Zijn oorspronkelijke aandeel in de deal was ongeveer 15,5 miljard dollar, schatte Ives. Maar als investeerders afhaken, moet Musk hen vervangen of meer van zijn eigen geld inbrengen.

“De Twitter-circusshow is een absoluut debacle uit alle hoeken sinds Musk het platform voor de hele wereld heeft gekocht: van de 50% ontslagen en vervolgens het terugbrengen van sommige werknemers, tot de hoofdkrabbende verificatie-uitrol naar gebruikers waar velen tegenin gaan, tot het constante getweet in deze politieke vuurstormachtergrond, en nu het verkopen van meer TSLA-aandelen,” schreef Ives. “Wanneer houdt het op?”

De aandelen van Tesla Inc., die vlak waren voor de openingsbel woensdag, zijn deze week met 8% gedaald en zijn dit jaar met 46% gedaald.