Politiek Buitenland

VS Midterms: nieuwsoverzicht van afgelopen nacht tot nu

09-11-2022 09:41

Midterms

WASHINGTON, 8 november (Reuters) – De Democraten hebben woensdag meer succes dan verwacht bij de Midterms verkiezingen in de Verenigde Staten. De partij leek haar verliezen in het Huis van Afgevaardigden te beperken en belangrijke gouverneurs te winnen.

Maar terwijl de stemmen in verschillende staten nog worden geteld, blijft de mogelijkheid bestaan dat de Republikeinen uiteindelijk zowel het Huis als de Senaat in handen krijgen.

Hier zijn enkele opmerkingen over de verkiezingen tot nu toe:

Democraat Fetterman wint race

De zwaar bevochten overwinning van de Democraat John Fetterman op de Republikein Mehmet Oz geeft de Democraten nog een zetel in een Senaat die momenteel 50-50 verdeeld is, wat betekent dat de Republikeinen ten minste twee zetels moeten winnen van de drie openstaande Senaatsraces in Georgia, Arizona en Nevada om de controle over de Senaat over te nemen.

Voor Fetterman, de luitenant-gouverneur van de staat die vooral bekend staat om zijn voorkeur voor hoodies boven colberts, was de overwinning een persoonlijke triomf na een beroerte eerder dit jaar. Oz, de tv-arts die Trump’s kandidaat was voor de race, had zijn geschiktheid voor het ambt in twijfel getrokken.

Tijdens de campagne van Fetterman maakte hij veel gebruik van zijn bezoeken aan de landelijke gebieden van de staat, waarbij hij sprak over het creƫren van banen voor de arbeidersklasse.

Die inspanning loonde. Terwijl Oz grotendeels dezelfde landelijke provincies won als voormalig president Donald Trump in 2020, overtrof Fetterman president Joe Biden in die gebieden en dat hielp hem de staat te winnen.

J.J. Abbott, die perssecretaris was van voormalig gouverneur Tom Wolf, schreef Fettermans “sterke merk” toe aan zijn prestaties, maar voegde eraan toe dat de bezorgdheid van de kiezers over abortusrechten en verkiezingsintegriteit ook factoren waren.

Fetterman voerde “een authentieke en sterke campagne die een stortvloed van aanvallen effectief afsloeg”, aldus Abbott.

Abortus

Als de Democraten er inderdaad in slagen hun verliezen in het Huis te beperken en de controle over de Senaat te behouden, zal de kwestie van de abortusrechten wellicht met de eer gaan strijken.

In de aanloop naar de verkiezingen groeide de overtuiging onder politieke analisten dat de energie die werd aangewakkerd door de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni om abortus niet langer grondwettelijk te beschermen, niet genoeg zou zijn om de Democraten te redden in vergelijking met de bezorgdheid van de kiezers over de economie.

Maar er waren de hele avond tekenen dat abortus een krachtig onderwerp blijft. Nergens meer dan in Michigan, waar de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer, die beloofde “keihard te vechten” voor abortusrechten, de Republikeinse uitdager Tudor Dixon met glans versloeg.

De kiezers in Michigan keurden ook een stembiljet goed dat abortus grondwettelijk beschermt, wat betekent dat Republikeinse wetgevers voor grote hindernissen komen te staan als ze de procedure willen beperken.

Uit de exit polls van Edison Research bleek dat de economie en abortus de twee belangrijkste thema’s waren voor de kiezers, waarbij 76% van de Democraten zei dat abortus de belangrijkste drijfveer was voor hun stem.

Republikeinse golf

De resultaten in een handvol congresraces in Virginia gaven enkele hints over hoe de rest van de verkiezing zou verlopen in de strijd om de controle over het Amerikaanse Huis.

Analisten hadden gezegd dat de race tussen de zittende Democraat Abigail Spanberger en de Republikein Yesli Vega in het 7e district van Virginia een graadmeter zou zijn voor de vraag of de Republikeinse winst groter zou kunnen zijn, misschien wel meer dan 20 zetels. Het district ligt in de buitenwijken van Washington, D.C.

Spanberger, een gematigde, werd ooit beschouwd als relatief veilig, maar toen het politieke klimaat schijnbaar verslechterde voor Democraten, werd haar race een toss-up. Op dinsdag hield ze Vega af, wat suggereert dat als er een Republikeinse golf komt, het meer een rimpeling dan een tsunami kan zijn.

Spanberger maakte van Vega’s verzet tegen abortus een centraal thema van haar reclamecampagne.

In het 10e district van de staat, dat nog dichter bij Washington ligt, behield de zittende Democraat Jennifer Wexton haar zetel.

De Republikeinen veroverden het eerste district van Virginia, in handen van de Democraat Elaine Luria, een topdoelwit deze cyclus. Luria’s verlies aan Jen Kiggans was niet echt een verrassing: Het district was republikeins vriendelijker getekend als onderdeel van de herindeling.

De overwinning bracht de Republikeinen dichter bij de vijf zetels die ze nodig hebben om het Huis over te nemen.

Buiten Virginia behield de Democraat Sharice Davids haar zetel in Kansas en versloeg met gemak haar Republikeinse uitdager. Net als Spanberger werd Davids gezien als kwetsbaar als de Republikeinen een wereldschokkende avond zouden hebben.

Ron Desantis presidentskandidaat

Ron DeSantis heeft zijn zaken geregeld. Zoals verwacht werd hij met gemak herkozen als gouverneur van Florida.

Nu zijn alle ogen gericht op zijn volgende stap – en of hij de moed heeft om het tegen Trump op te nemen voor de Republikeinse nominatie in 2024. Stel je twee revolverhelden voor die elkaar aankijken in een stoffige hoofdstraat.

Dat DeSantis een kandidatuur voor het Witte Huis overweegt, is al maanden een publiek geheim, ook al praat hij er nooit publiekelijk over.

Trump heeft gesuggereerd dat hij een nieuw presidentieel bod zal aankondigen, misschien al op 15 november. Hij bespotte DeSantis op bijeenkomsten en betoogde dat de gouverneur geen levensvatbare kandidaat voor de nominatie zou zijn als hij zich kandidaat zou stellen.

David Jolly, een voormalig Republikeins congreslid uit Florida, zei dat hij verwacht dat DeSantis binnenkort zijn presidentiƫle ambities kenbaar zal maken.

“DeSantis is voorbereid op een head-to-head primary, en ik verwacht dat hij of zijn team dat in de komende dagen zal aangeven,” zei Jolly. “Ze geloven dat ze voldoende gedelegeerden kunnen winnen om de nominatie te veroveren en Trump te verslaan.”

Volgens een recente peiling van Victory Insights onder Floridianen staan Trump en DeSantis elk op 50%.

Uitslag woensdag 9 november, 09:34 uur Nederlandse tijd: