Binnenland

Koninklijke collectie wordt onderzocht op koloniale voorwerpen

10-11-2022 15:37

Gouden Koets
Yang Surya / Shutterstock.com

Door: Jan Omvlee, TPO- De Gouden Koets bleef al op stal, maar nu maakt de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat de gehele Koninklijke Verzameling zal worden onderzocht op voorwerpen met een koloniaal verleden. Deze verzameling bevat het familiearchief, en ook de kunstcollectie van de Oranjes. Het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau (SHVON) heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld.

De Koninklijke Collectie bevat voorwerpen uit voormalige Nederlandse kolonies. De SHVON noemt een onafhankelijk onderzoek ”essentieel” bij het beantwoorden van de vragen over de ”rechtmatigheid en rechtvaardigheid van het beheren van deze objecten”.

De onderzoekscommissie bestaat uit drie personen. Professor Rudi Ekkart is kunsthistoricus en directeur van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Hij was ook hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Valika Smeulders is hoofd Geschiedenis bij het Rijksmuseum, en lid van de Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties, Raad van Cultuur. Smeulders won als curator bij het Rijksmuseum in 2019 de ”Black Achievement Awards”. Martin Bossenbroek is voormalig directeur van de Koninklijke Bibliotheek.

De SHVON zegt dat de commissie aan het eind van het onderzoek met aanbevelingen zal komen over hoe om te gaan met koloniale objecten. De collectie van Oranje-Nassau is formeel een privécollectie, maar de aanbevelingen zullen volgens de SHVON aansluiten bij de criteria die het Rijk moet hanteren als het gaat om koloniale collecties.