Binnenland

Onderwijsbond wil urennorm omlaag brengen vanwege lerarentekort

10-11-2022 09:04

Wirestock Creators/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De Algemene Onderwijsbond, de grootste vakbond voor onderwijsmedewerkers, wil dat het kabinet het verplichte aantal lesuren omlaag brengt, dat schrijft NOS. Door het lerarentekort zien scholen zich nu vaak gedwongen tot het nemen van noodmaatregelen om het totale aantal lesuren te halen. Hierbij wordt regelmatig gebruikgemaakt van personeel zonder de juiste papieren.

Urennorm invullen

Volgens de wet moeten scholen hun leerlingen jaarlijks een verplicht aantal lesuren bieden. Bij het vwo gaat het om 5700 lesuren per jaar, op de havo 4700 uren, en op het vmbo 3700 uren. Veel schooldirecteuren worstelen met het vinden van genoeg docenten. De docenten die er zijn, besteden vaak een te groot deel van hun werktijd aan lesgeven voor de klas. Andere werkzaamheden die bij het onderwijs horen, moeten in de eigen tijd worden ingehaald.

Een directeur van een schoolgemeenschap in de Bijlmer spreekt van de nodige ”trucs” om genoeg leraren voor de klas te krijgen. Zo is een deel van de werknemers eigenlijk nog in opleiding, en geeft de gymleraar ook wiskundeles. Zo worden de tekorten op de korte termijn opgelost, maar bestaat wel het risico dat leraren overwerkt raken, en het vak verlaten.

Minder klassikaal, betere kwaliteit

Een leraar met een voltijdaanstelling staat nu ongeveer 25 uur per week voor de klas. Door dit terug te brengen naar ongeveer 20 uur, blijft er meer tijd over voor het nakijken van huiswerk, het onderhouden van de vakkennis, en verdere training. Door het aantal uren voor de klas terug te brengen, kan de kwaliteit van die gegeven lesuren juist worden verbeterd. Bovendien gaat zo hopelijk het werkplezier omhoog, waardoor leerkrachten langer in het vak blijven.

Volgens minister Wiersma van Primair en Secundair Onderwijs hebben scholen al veel ruimte om de urennorm zelf in te vullen. Dit hoeft ook niet allemaal klassikaal gedaan te worden, maar mag ook deels bestaan uit zelfstudie of een stage. Daarnaast wordt er volgens de Inspectie van het Onderwijs nauwelijks gehandhaafd op het precieze aantal uren. Alleen als de kwaliteit van het onderwijs op een school in het geding lijkt, zal de inspectie controleren.