Buitenland

Aantal mensen dat probeerde illegaal EU binnen te komen met 73% gestegen

14-11-2022 14:04

Polen
AP Photo/Michal Kosc.

14 november (Reuters) – Het aantal gedetecteerde illegale grensoverschrijdingen aan de buitengrenzen van de Europese Unie is in de periode januari-oktober met meer dan 70% gestegen, volgens voorlopige berekeningen die maandag door Frontex zijn gepubliceerd.

In de eerste 10 maanden van 2022 ontdekte het Europees Agentschap voor Grensbewaking en Kustwacht ongeveer 275.500 illegale binnenkomsten aan de buitengrenzen van het blok, een stijging van 73%, en het hoogste niveau sinds 2016.

Alleen al in oktober staken ongeveer 36.500 mensen illegaal de EU-grenzen over, 47% meer dan in oktober 2021.

Volgens het bureau bleef de westelijke Balkanroute het meest actief, met in oktober bijna drie keer zoveel opsporingen als een jaar geleden.

Dit was vooral te wijten aan mensen die misbruik maakten van de visumvrije toegang tot de regio en aan herhaalde pogingen van migranten, voornamelijk uit Burundi, Afghanistan en Irak, die al in de westelijke Balkan aanwezig waren, om de EU binnen te komen, aldus Frontex.

De op één na drukste migratieroute naar de EU was de centrale mediterrane route, waar het aantal illegale grensoverschrijdingen met bijna 50% steeg ten opzichte van vorig jaar.

Langs de westelijke mediterrane route, de westelijke Afrikaanse route en de oostelijke landgrens werden daarentegen minder illegale grensoverschrijdingen geconstateerd.

De illegale grensoverschrijding via het Kanaal van de EU naar het Verenigd Koninkrijk steeg in de eerste 10 maanden van 2022 met 70%, met 62 323 gedetecteerde gevallen.