Binnenland

RIVM: Nog altijd veel gevaarlijke stoffen in omgeving Tata Steel

16-11-2022 13:48

Daan Kloeg/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Volgens metingen van het RIVM dalen er nog altijd hoge hoeveelheden kankerverwekkende stoffen en lood neer in de omgeving rond Tata Steel, dat meldt de NOS. In Velsen en IJmuiden werd relatief veel lood gevonden in het neergedaalde stof, en in Beverwijk is de concentratie kankerverwekkende stoffen hoger. In Wijk aan Zee was de hoeveelheid gevaarlijke stoffen juist lager dan twee jaar terug. Het RIVM verklaart deze verschillen door naar het weer te wijzen. De wind waait verschillende stofwolken andere richtingen in.

Het RIVM durft nog geen uitspraken te doen over de af- of toename van kankerverwekkende stoffen en metalen die Tata Steel uitstoot. Bepaalde stoffen kunnen ook door andere bedrijven in de omgeving zijn uitgestoten, en door de wind zijn overgewaaid. Hiervoor is langdurig onderzoek nodig.

Tata Steel zegt dat het werkt aan het terugdringen van de uitstoot van de gevaarlijke stoffen. Het bedrijf zegt te begrijpen dat omwonenden zich zorgen maken, maar spreekt ook van ”grote ambities” over het verder verminderen van de overlast en uitstoot. Het RIVM noemt het ”niet onmogelijk” dat de vermindering van de uitstoot ook is gelukt, maar kan dit niet bevestigen met de huidige metingen van de neergedaalde stoffen. Het instituut werkt dit najaar aan een volgend onderzoek, en dat moet in het voorjaar van 2023 al klaar zijn.