Binnenland

25-jarige Julian Bushoff krijgt PvdA-Kamerzetel Arib

17-11-2022 08:59

Julian Bushoff. Screenshot OOG Groningen/Youtube

Door: Jan Omvlee, TPO- De Partij van de Arbeid heeft een vervanger gevonden voor Khadija Arib. De voormalig Kamervoorzitter verliet in september de fractie en gaf haar zetel op, uit onvrede over het onderzoek dat door het presidium was ingesteld naar haar functioneren. Dat onderzoek ligt nu overigens stil na het opstappen van de ambtelijke top van de Kamer.

De 25-jarige Groninger Julian Bushoff mag nu de lege PvdA-zetel innemen. Bushoff kwam op zijn 21ste in de gemeenteraad, en werd direct fractievoorzitter. Hij kreeg volgens RTV Noord al sinds het aftreden van Arib vragen over een eventuele transfer naar Den Haag. Hij zegt het jammer te vinden wat er allemaal is gebeurd met Khadija Arib en ook met Gijs van Dijk. Tegelijkertijd was hij er zelf niet bij, en wil hij onbevangen naar Den Haag gaan.

Bushoff zegt met Groningse nuchterheid naar de Kamer te gaan, en heeft er gezien zijn ervaring in Groningen vertrouwen in dat hij ook op jonge leeftijd in Den Haag wat voor elkaar kan krijgen. In een interview met OOG Groningen benadrukt Bushoff dat de politiek een belangrijke rol heeft om de bestaanszekerheid van mensen te verstevigen.

Hoewel de PvdA de afgelopen jaren flink is ingekrompen, ziet hij een grote rol voor de partij tijdens economisch moeilijke tijden. ”mensen zijn onzeker over hun bestaan, het is moeilijk om een betaalbare woning te vinden, werken loont te weinig, eigenlijk klassieke onderwerpen waarvoor de sociaaldemocratie zou moeten opkomen”.

Bushoff begint vrijdag in Den Haag aan de voorbereidingen voor zijn installatie, die op de daaropvolgende dinsdag plaats zal vinden.