Partnerbijdrage

Goed werkgeverschap tonen door opleidingen aan te bieden 

17-11-2022 15:46

Het kost werkgevers in de huidige tijd veel moeite om geschikt personeel te vinden. Dit geldt voor tal van verschillende branches, uiteenlopend van het onderwijs, de zorg, de horeca tot aan de logistieke sector. Er zijn verschillende manieren waarop je als werkgever bij kunt dragen aan goed werkgeverschap, wat de kans verkleint dat een medewerker overstapt naar een concurrent. Om er een voorbeeld van te noemen: bied de verplichte opleiding voor het behalen van Code 95 voor beroepschauffeurs gratis aan. Je wilt medewerkers hier niet zelf voor laten betalen; zeker niet als andere bedrijven hier standaard een vergoeding voor aanbieden aan nieuw personeel. De opleiding voor het halen van Code 95 is slechts een voorbeeld; je kunt ook vergelijkbare opleidingen gratis aanbieden aan medewerkers.

Heftruckcertificaat of extra rijbewijs voor medewerkers

Een goed alternatief voor het aanbieden van een opleiding voor Code 95 is bijvoorbeeld het faciliteren van een opleiding voor het behalen van het heftruckcertificaat door medewerkers. Dit certificaat is officieel gezien niet verplicht voor mensen die regelmatig op de heftruck rijden voor hun werkgever. Wel heeft een werkgever de verplichting er alles aan te doen ongelukken op de werkvloer te voorkomen. Dit betekent onder meer dat de heftruck uitsluitend bediend mag worden door bekwame collega’s. Door een opleiding voor het behalen van het heftruckcertificaat aan te bieden aan personeel, verbeter je de veiligheid op de werkvloer. Daarbij is het, net als de opleiding voor Code 95, een vorm van goed werkgeverschap. Er zijn diverse andere rijbewijzen waarvoor je een opleiding aan kunt bieden aan medewerkers. Denk bijvoorbeeld ook aan het rijbewijs om te mogen rijden met een langere of zware aanhanger.

Maak medewerkers in de organisatie breder inzetbaar

Als werkgever profiteer je niet alleen van het gegeven dat een medewerker langer blijft hangen. Ook is deze breder inzetbaar, wanneer deze een tweede of derde rijbewijs haalt. Valt er op termijn een functie weg binnen de organisatie? Met de extra opleidingen kun je een medewerker op een andere plek binnen de organisatie inzetten. Zeker bij kantoorbanen is die kans steeds groter als gevolg van de digitalisering en automatisering binnen bedrijven.

 Richt je als werkgever op het thema vitaliteit

Naast de verschillende mogelijkheden om opleidingen aan te bieden aan medewerkers, is vitaliteit een steeds belangrijker thema onder werkzoekenden. Een werkgever kan vitaliteit op diverse manieren ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van gratis fruit in de kantine, het aanbieden van een vergoeding voor een abonnement op de sportschool of sportvereniging in de buurt, het organiseren van een periodieke wandeling tijdens de lunch met de hele organisatie, enzovoorts. Door in te zetten op vitaliteit laat je zien te geven om de gezondheid van collega’s. Daarbij zal dit ertoe leiden dat het ziekteverzuim op de werkvloer afneemt.