Binnenland

Rechtbank komt vandaag met vonnis tegen MH17-verdachten

17-11-2022 11:36

MH17
Nationaal monument voor de slachtoffers van MH17 in Vijfhuizen. De Jongh Photography/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Vanmiddag vanaf 13.30 uur vanmiddag spreekt de rechter het vonnis uit inzake het neerhalen van vlucht MH17. Het vliegtuig van Malaysia Airlines vloog op 17 juli 2014 van Schiphol naar Kuala Lumpur. De vlucht werd boven Oost-Oekraïne neergehaald. Alle 298 passagiers en bemanningsleden kwamen hierbij om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

In de zaak staan drie Russen en een Oekraïner terecht. Zij worden ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn geweest voor het neerschieten van het vliegtuig met een Buk-raket. Na het neerhalen werd dat raketsysteem weer naar Rusland geëvacueerd. Tegen alle vier de mannen is voor de rechtbank levenslang geëist. Ze zijn echter nooit uitgeleverd door Rusland, en zijn dus ook nooit bij de zittingen van hun zaak aanwezig geweest.

De mannen dienden voor de door Rusland gesteunde zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, die vanaf 2014 tegen de Oekraïense staat vocht voor afscheiding. Inmiddels behoort Donetsk volgens Moskou tot het eigen Russische grondgebied.

Eén van de verdachten, Igor Girkin (ook wel bekend onder de alias ”Strelkov”) heeft inmiddels een prijs van 100.000 dollar op zijn hoofd staan bij de Oekraïense staat. Girkin was in 2014 minister van Defensie in de Volksrepubliek Donetsk. Medeverdachte Sergej Doebinski werkte in 2014 als plaatsvervanger voor Girkin, en was het hoofd van de inlichtingendienst in Donetsk. Oleg Poelatov werkte ook voor die inlichtingendienst, en Leonid Chartsjenko gaf leiding aan een gevechtseenheid op de grond.

De uitspraak zal vanmiddag live te volgen zijn op NOS.nl en via een speciale uitzending van het NOD Journaal en op Radio 1.