Binnenland

Commissaris vd Koning Groningen is ontevreden over prioriteiten Den Haag

18-11-2022 15:15

Station Groningen, één uiterste van de geplande Nedersaksenlijn. Sander van der Werf/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- René Paas, De Commissaris van de Koning in Groningen, doet stevige uitspraken in een interview met RTV Noord. CdK Paas reageert op de Haagse bekendmaking van de verdeling van het geld voor infrastructuur. De drie noordelijke provincies krijgen hierbij 328 miljoen euro, van een totaalbudget van 7,5 miljard. Dit is volgens de commissaris veel te weinig, en betekent dat belangrijke investeringen uitgesteld moeten worden.

Zo had de provincie Groningen willen beginnen aan een stuk spoor tussen Veendam en Stadskanaal. Dit had een begin moeten zijn voor de Nedersaksenlijn. Dit project moet een directe treinverbinding worden tussen Groningen, zuidoost Drenthe, en Twente. forenzen, studenten en dagjesmensen moeten dan vanuit de stad Groningen zo via Emmen naar Enschede kunnen reizen. Volgens Paas lijdt bestuurlijk Den Haag aan ”Haagse bijziendheid”, en is alles voorbij Utrecht oninteressant.

Ook directeur van VNO-NCW Noord Ton Schroor is niet te spreken over de investeringsplannen. De aandacht zou vooral uitgaat naar de Randstad en de regio rond Eindhoven. ”Het is wel weer investeren op dezelfde postzegel”. Ook wijst Schroor erop dat Johan Remkes onlangs nog waarschuwde voor de groeiende kloof tussen de Randstad en de regio. In de Randstad is het al te druk, en door in de rest van het land te investeren ontstaan daar juist kansen.