Binnenland

Kruisboogschutter Almelo had arsenaal, gebruikte drugs, was tegen 1,5 meter

18-11-2022 09:02

Foto ter illustratie. Kordin Viacheslav/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Almelose ”kruisboogschutter” die ervan wordt beschuldigd twee mensen te hebben vermoord in een flatwoning. De twee kwamen door messteken om het leven. Een derde vrouw, een verpleegkundige, ontsnapte, maar raakte zwaar gewond bij haar val. De man stond vervolgens met een kruisboog op zijn balkon te dreigen.

Nu melden diverse bronnen aan RTV Oost dat de man in kwestie nog meer wapens thuis had liggen, naast de kruisboog en zijn messenverzameling. Zo had hij naast twee kruisbogen ook een geweer, meerdere handpistolen, en een Indonesische kris. Ook werden bestanden aangetroffen met foto’s en video’s, waarop de man te zien zou zijn met nog meer vuurwapens.

Naast de wapens had de 30-jarige man nog een andere hobby. Hij stond bij meerdere mensen bekend als drugsgebruiker, en had hij dit tijdens zijn verhoor ook al aangegeven. Verder werden er lsd-zegels in het appartement gevonden, en lsd-sporen in het haar van de schutter. Een vriend verklaarde tegenover de politie dat de man waarschijnlijk voor de moorden plaatsvonden 48 uur wakker was gebleven onder de invloed van lsd.

Uit een aantal berichten en foto’s van de man blijkt ook dat hij zeer boos was over de coronamaatregelen. Zo had hij een shirt met een boodschap tegen de 1,5 meter, en sloeg hij in verschillende berichten dreigende taal uit tegenover mensen die zich wel aan de maatregelen hielden. Hij zou volgens sommige bronnen vanwege dergelijke uitingen al geweerd zijn van internetforum Quora.

Ook zou hij zich bezig hebben gehouden met het bestuderen van moorden, en op zijn laptop zou een ”moordhandboek” zijn aangetroffen. Of hij dit boek van het internet had gehaald, of het zelf had geschreven, is niet duidelijk. Daar zal gedurende de behandeling van de zaak vast meer over bekend worden.