Binnenland

Matthijs van Nieuwkerk verbreekt band met BNNVARA

21-11-2022 14:46

Matthijs van Nieuwkerk, Bron: Screenshot DWDD/Youtube

Door: Jan Omvlee, TPO- Matthijs van Nieuwkerk verbreekt alle banden met de omroep BNNVARA. Het ANP meldt dat hij in een reactie zegt de komende tijd ”tot bezinning” te willen komen. Van Nieuwkerk stelt dat zijn werkgever ”openlijk twijfelt” aan zijn oprechtheid na de onthullingen die de Volkskrant deed over de gang van zaken achter de schermen bij De Wereld Draait Door. Dit maakt een verdere samenwerking onmogelijk.

Van Nieuwkerk legt voorlopig zijn werk neer, en zegt dat hij zich schaamt en spijt heeft. Hij zou ”blinde ambitie” voorrang hebben gegeven in zijn werk, en daarbij ”over grenzen” zijn gegaan. In een eerdere verklaring had hij ook al aangegeven spijt te hebben over gemaakte fouten, hoewel hij het artikel in de Volkskrant ook ”een draconische karikatuur van vijftien jaar DWDD” noemde.

Verschillende oud-medewerkers deden bij de krant een boekje open over de verziekte werksfeer, de ongezonde stress, en de verbale uitbranders die mede dankzij Van Nieuwkerk onderdeel uitmaakten van de werkcultuur. De populaire talkshow blijkt achter de schermen op hoog tempo door de redacteurs en andere medewerkers heen te zijn gegaan. Er zou een angstcultuur hebben geheerst, waartegen hooggeplaatste medewerkers niet ingrepen of zelf de fout ingingen.

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang had naar aanleiding van de affaire al verklaard te willen kijken naar de werksfeer bij andere programma’s en omroepen. Ze zegt nog geen signalen te hebben ontvangen dat bij andere redacties soortgelijke problemen plaatsvinden. De NPO stelt nu een onderzoek in naar De Wereld Draait Door, dat van 2005 tot 2020 op tv was.