Binnenland

NS maakt excuses voor blootstelling aan giftige verf

22-11-2022 12:55

robert coolen/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De topman van de Nederlandse Spoorwegen, Wouter Koolmees, heeft excuses aangeboden aan de onderhoudsmedewerkers van het bedrijf. Tussen 1970 en 2020 werd op werkplaatsen van de NS verf gebruikt waarin chroom-6 zat verwerkt, een kankerverwekkende stof. Medewerkers bleken door hun werkgever onvoldoende te zijn beschermd tegen deze stof.

Nieuw onderzoek op verzoek van NS

De excuses komen als reactie op onderzoek van het RIVM, dat werd uitgevoerd in opdracht van de NS. Hoewel niet meer te achterhalen valt hoe hoog de blootstelling aan chroom-6 precies was, is volgens het RIVM wel duidelijk dat er onvoldoende maatregelen getroffen werden. De NS voldeed niet aan de destijds geldende regels op dit gebied.

Volgens het RIVM wordt chroom-6 in verband gebracht met verschillende aandoeningen en ziektes. Het kan verschillende soorten kanker, allergische aandoeningen, en longziekten veroorzaken. Ook kan perforatie van het neustussenschot voorkomen. Omdat de meeste aandoeningen ook andere oorzaken kunnen hebben, en de individuele blootstelling aan chroom-6 niet vast te stellen is, valt niet te zeggen hoeveel extra kans oud-medewerkers lopen op ziekte.

Ook lassen en schuren was gevaarlijk

De leidinggevenden bij de NS en dochterbedrijf NedTrain zouden onvoldoende kennis hebben gehad over de mogelijke risico’s van verschillende onderhoudswerkzaamheden. Zo zou de mogelijke gezondheidsschade door het schuren en lassen op oude verf zijn onderschat. Medewerkers die de taak hadden om deze werkzaamheden uit te voeren, hadden hierdoor onvoldoende beschermende middelen tot hun beschikking. Zo werden er fouten gemaakt met de gebrekkige inzet van stofmaskers en afzuiginstallaties.

NS-topman Koolmees komt naast excuses ook met een vergoeding voor oud-medewerkers die zijn blootgesteld aan chroom-6. De mensen kunnen aanspraak maken op 3850 per persoon.