Binnenland

Onderzoek: Sigaretten zijn de afgelopen jaren te betaalbaar gebleven

22-11-2022 12:09

Nopphon_1987/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Roken is de afgelopen 15 jaar nauwelijks duurder geworden voor de gemiddelde roker, die jaarlijks ongeveer 2,5 procent van zijn of haar inkomen uitgeeft aan sigaretten. Dat zegt Cloé Geboers van de Universiteit Maastricht aan de hand van nieuw onderzoek.

De prijs van een pakje sigaretten mag dan zijn gestegen, maar dat geldt ook voor de lonen. Volgens Geboers is roken hierdoor ”niet betaalbaarder, maar ook niet per se duurder gemaakt”. Nederlandse sigaretten zijn duurder dan in de meeste andere landen, maar de lonen liggen hier ook hoger.

In 2008 was de prijs van een pakje met twintig sigaretten nog 3,60 euro, en in 2020 lag dat op 6,70 euro. In 2020-2022 kwam de prijs van een pakje op 8 euro te liggen. Een pakje van het merk Marlboro is hierbij als standaard gebruikt Vergeleken met de lonen is het roken iets duurder geworden. Dat het aantal rokers in diezelfde periode afnam, van ongeveer 25 naar 20 procent van de bevolking, hoeft niet per se door prijsstijgingen te komen.

De accijnzen moeten de komende jaar nog verder stijgen van het kabinet, naar ongeveer 10 euro in 2025. Geboers vindt dat die stijging veel sneller moet gaan, en dat de inflatie automatisch meegerekend moet worden. Ze noemt onder andere Australië als voorbeeld, een land waar een pakje Marlboro omgerekend 25 euro kost. In het Verenigd Koninkrijk kost het pakje bijna 14 euro, en in Frankrijk 10 euro. Als deze cijfers kloppen, dan moet een pakje in Montenegro nog 3,50 euro kostten.