Binnenland

Rechtbank: Nederlands bombardement in Afghanistan was onrechtmatig

23-11-2022 11:44

Uitzicht over de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Torsten Pursche/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De rechtbank in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat een Nederlands bombardement op een woning in Afghanistan in 2007 onrechtmatig was. Het ommuurde huis was onterecht aangewezen als militair doel, en bij het bombardement vielen burgerdoden. De Nederlandse staat kon tijdens de zaak niet voldoende onderbouwen waarom de woning uit was gekozen.

De Nederlandse staat moet de slachtoffers en nabestaanden van de aanval nu een schadevergoeding betalen. De omvang van die vergoeding moet nog worden vastgesteld in een vervolgprocedure. Het ministerie van Defensie heeft al laten weten de uitspraak te bestuderen.

Het bombardement vond plaats tijdens de Slag bij Chora, in de provincie Uruzgan. De slag werd van 15 tot 19 juni uitgevochten door 500 Nederlandse troepen en 800-1000 Talibanstrijders. Aan Nederlandse zijde vochten ook Afghaanse politieagenten en lokale militieleden mee. Bij de gevechten sneuvelden twee Nederlandse militairen. Het totale aantal burgerdoden dat tijdens de gevechten viel, wordt tussen de 50 en 80 geschat.