Binnenland

Dierenclub boos over verhuizing dolfijnen naar China

24-11-2022 09:04

Andre Muller/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De dierenrechtenorganisatie World Animal Protection verstuurt volgens Omroep Gelderland vandaag een handhavingsverzoek naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De inzet is de geplande verhuizing van acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen uit het Dolfinarium in Harderwijk. De dieren zouden naar het Chinese pretpark Hainan Ocean Paradise moeten gaan, maar volgens het WAP is dat tegen de wet.

Het Dolfinarium moet zich er volgens de wet namelijk van verzekeren dat de over te dragen dieren op een goede manier behandeld zullen worden op hun eindbestemming. Het Chinese pretpark maakt tijdens de dolfijnenshows gebruik van kunstjes die in Nederland verboden zijn. Zo is op promotiebeelden van het pretpark te zien hoe twee dolfijnen met een trainer op de neus uit het water springen. Dat betekent dat de dolfijnen uit het Dolfinarium ook getraind kunnen worden voor dergelijke shows.

De Partij voor de Dieren had al Kamervragen gesteld over de kwestie, met de vraag of de vergunning voor de export van de dieren niet ingetrokken moet worden. Minister Adema stelde echter dat het voor de vergunningen niet uitmaakt welke kunstjes de dieren in Hainan moeten doen.

Het Dolfinarium zelf houdt nog wel shows met zeezoogdieren. Sinds vorig jaar zijn hierbij wel een aantal dingen aangepast. Zo springen dolfijnen ook niet meer door hoepels, klappen de zeeleeuwen niet met hun flippers, en moeten de shows een meer educatieve inhoud hebben. Bij deze aanpassingen werd juist besloten dat er dieren naar China zouden verhuizen. De overgebleven dieren zouden zo meer bewegingsvrijheid krijgen.