‘Streaming film en tv worden de cathedralen van 21ste eeuw’

24-11-2022 14:33

Netflix

TEL AVIV, 23 november (Reuters) – De zon mag dan ondergaan voor Hollywood-films – en voor zijn eigen legendarische carrière daar – maar scriptschrijfgoeroe Robert McKee is onaangedaan en zelfs optimistisch over de opkomst van alternatief amusement op klein scherm voor televisie of smartphone.

Terwijl filmproducenten zich zorgen maken over de kassuccessen en ouders over het vermogen van hun kinderen om zich verder te concentreren dan TikTok-clips, benadrukt McKee, 81, dat de dynamiek van plot en karakter in wezen hetzelfde blijft – en dat de nieuwe formats de vorm juist kunnen verrijken.

“Ik zie de toekomst nogal briljant, maar die ligt niet in de bioscoop,” vertelt McKee aan Reuters tijdens een bezoek aan Israël, de laatste etappe voor de afscheidstournee van zijn lezingenreeks.

Kathedralen

“De toekomst is streaming in lange vorm. Voor mij is het adembenemend. Deze werken worden de kathedralen van de 21e eeuw. Dit worden de meesterwerken van de kunst.”

Hij haalt de complexe opbouw aan van series met meerdere seizoenen zoals Breaking Bad of Ozark, die in totaal tientallen uren zendtijd in beslag nemen – vergeleken met de 90 tot 120 minuten van traditionele speelfilms.

Binge-watching is volgens hem een bewijs van concentratie.

“Om de menselijke aandachtsspanne daadwerkelijk te verkorten, is echt geen genetische verandering nodig. Dat is onzin,” zegt hij.

“Wat veranderd is, is de aandachtsspanne. Jonge mensen zijn niet beleefd. Ze gaan niet 60 seconden zitten kijken naar iets wat ze niet leuk vinden. Als je de interesse van de mensen van vandaag wekt, zullen ze je dagen van hun leven geven.”

Bioscoop en streaming

“En geweldige televisie doet precies dat,” voegt McKee eraan toe, de auteur van vijf boeken die al decennia lang, wat de New York Times noemde, “het populairste seminar over scenarioschrijven in het land” geeft aan tienduizenden studenten.

De bioscoop, die een groot deel van de 20e eeuw dominant was, heeft het bezoek zien teruglopen omdat het publiek koos voor de privacy en het gemak van thuis kijken – een vlucht die werd afgedwongen door COVID-19 sluitingen. Videopiraterij heeft ook de winst van de filmstudio’s aangetast.

“Ik geef niets om de veranderende economie,” zegt McKee, die van plan is een nieuw seminar te ontwikkelen dat hij online zal geven.

“Er zijn mensen met talent. Als er al iets is – althans in kwantiteit, zo niet in kwaliteit – dan zijn ze beter opgeleid. Maar ze zijn onderopgeleid in termen van de kunstvorm,” zegt hij.

“Mijn zoektocht is: Hoe kan ik deze onherleidbare componenten van het verhaal duidelijker maken, zodat mensen het sneller en beter snappen?”