Binnenland

Kabinet biedt op 19 december excuses aan voor slavernijverleden

25-11-2022 07:42

Slavernijmonument in Oosterpark, Amsterdam. Christophe Cappelli/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het Nederlandse kabinet maakt op 19 december excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Volgens de NOS zullen zeven bewindspersonen afreizen naar verschillende delen van het koninkrijk om daar apart de excuses aan te bieden. Premier Rutte blijft in Nederland, om hier namens de staat excuses te maken.

Minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind zal bijvoorbeeld naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo gaan, om daar zijn toespraak te houden. Verder gaat Staatssecretaris Van der Burg van Asiel naar Aruba. Minister Van Gennip van Sociale Zaken gaat naar Bonaire. Staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties gaat naar Curaçao. Staatssecretaris Van Rij van Financiën gaat naar Sint-Eustatius. Staatssecretaris Van Ooijen gaat naar Saba, en minister Kuipers gaat naar Sint-Maarten.

Verschillende Nederlandse steden hebben al excuses gemaakt, afzonderlijk van de Nederlandse staat. Afgelopen zondag nog sprak burgemeester Jan van Zanen namens Den Haag excuses uit voor de banden die vroegere bestuurders van die stad hadden met het kolonialisme en de slavernij. Den Haag had geen kantoor van de West-Indische of Oost-Indische Compagnie, maar sommige hoogwaardigheidsbekleders waren historisch wel betrokken bij de handel, of hadden aandelen in de handelscompagnieën.