Binnenland

Zeven maanden geëist tegen verdachte ‘klaphamerongeval’ Haaksbergen

25-11-2022 16:15

Zolnierek/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het Openbaar Ministerie heeft 7 maanden cel geëist tegen de man die verantwoordelijk was voor het dodelijke ”klaphamerongeval” waarbij op oudejaarsdag de 12-jarige Bram Freriks om het leven kwam in Haaksbergen. Een 11-jarige jongen raakte ernstig gewond.

De verdachte, Sebastiaan O., was overdag op straat bezig met een klaphamer, en gebruikte een explosieve stof. De stof lag op een metalen plaat, waar hij vervolgens een hamer op liet vallen. Dit zorgt voor een knal, maar bij dit incident braken er stukken metaal van de hamer af. Bram werd hierbij dodelijk getroffen door rondvliegende stukken. De andere jongen raakte gewond aan zijn benen. Justitie stelt dat de verdachte op een zeer onveilige manier en plaats bezig was, en dat er sprake is van dood door schuld.

Sebastiaan O. zei zelf tijdens de zitting dat hij de klaphamer in 2016 had gekocht, en deze al jarenlang zonder problemen had gebruikt. Het was een traditie geworden. Hij was op de bewuste dag op straat voor zijn eigen woning bezig. Naar eigen zeggen werd vlak na het ongeluk ”alles wazig” en weet hij niet meer wat hij daarna heeft gedaan. Zijn vrouw probeerde Bram nog te reanimeren, en op camerabeelden is te zien hoe O. zelf zijn huis binnen loopt.

De ouders van Bram maakten tijdens de zitting gebruik van hun spreekrecht, en spraken over de pijn van hun verlies. Die pijn is na 11 maanden niet afgenomen. Het broertje van Bram sprak over zijn verlies via een audioboodschap.

Volgens de advocaat van O. was er sprake van een ongeluk door een constructiefout in de klaphamer. Volgens de advocaat van de familie was er helemaal geen sprake van een ongeluk, maar was O. aan het ”rotzooien” met verboden explosieve stoffen. Een gevangenisstraf is dan ook op zijn plaats. De rechtbank doet naar verwachting op 15 december uitspraak.