Binnenland

Palestijnse ngo daagt CIDI voor de rechter wegens smaad

28-11-2022 16:44

Pro-Palestijnse demonstratie in Eindhoven, 2021. robert coolen/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De Palestijnse ngo Al-Haq heeft aangifte gedaan tegen het Centrum Informatie en Documentatie Israël, dat blijkt uit stukken die in handen zijn van NRC. Al-Haq beschuldigt het CIDI van smaad en laster, omdat het CIDI de organisatie in een aantal artikelen in verband bracht met Palestijnse terroristische organisaties.

Volgens Al-Haq heeft het CIDI er zo aan bijgedragen dat de organisatie door Israël van terrorisme wordt beschuldigd. In Israël werd het kantoor van de organisatie afgelopen zomer gesloten, samen met dat van een aantal andere organisaties die ook van terrorisme worden beschuldigd. Volgens Israël onderhoudt Al-Haq banden met de terreurgroep PFLP, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Al-Haq bestrijdt dit.

Subsidies stopgezet

Eén van de betreffende artikelen op de CIDI-site werd in juni gepubliceerd. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei toen in een reactie op Kamervragen van SGP, CU, en PVV dat Al-Haq volgens het ministerie geen banden heeft met de PFLP. De andere twee artikelen waarover het lijkt te gaan kwamen uit mei (Hier en Hier).

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken deed vorig jaar nog onderzoek naar de banden tussen het PFLP en het UAWC, een hulporganisatie die steun uit Nederland kreeg. Nadat werd vastgesteld dat sommige (oud-)medewerkers van het UAWC banden met het Volksfront onderhielden, werd de Nederlandse steun stopgezet.

De Europese Unie zette vorig jaar de financiering aan Al-Haq om soortgelijke redenen een tijd stop. De aanleiding hiervoor was een Israëlisch rapport, waarin werd gesteld dat subsidies werden misbruikt voor terroristische doeleinden. De subsidie naar Al-Haq werd uiteindelijk weer hervat.

Sommatie

Nu lijkt de pro-Palestijnse lobby via de rechtbank het eigen gelijk te willen bewijzen tegenover de pro-Israël lobby. CIDI-directeur Hanna Luden heeft naast de aangifte ook een sommatie ontvangen. Hierin wordt geëist dat de drie nieuwsberichten waar Al-Haq bezwaar tegen maakt binnen zeven dagen offline worden gehaald. Volgens NRC zijn alle stafleden van het CIDI momenteel op studiereis in Israël, en kan de organisatie hierdoor momenteel even niet op de sommatie reageren.