Binnenland

Woede in België en Nederland over rellen Marokkaanse ‘voetbalfans’

28-11-2022 15:35

Tatohra/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- In België en Nederland is met afschuw en woede gereageerd op de rellen die zondag uitbraken nadat Marokko de voetbalwedstrijd tegen België had gewonnen. In verschillende grote Belgische en Nederlandse steden gingen uitzinnige Marokkanen de straat op, waarvan velen zich hadden gewikkeld in de Marokkaanse vlag. Dit leidde op verschillende plaatsen tot ongeregeldheden, waarbij uiteindelijk de politie in moest grijpen.

In Nederland waren er rellen in de Schilderswijk in Den Haag, Amsterdam West, en Rotterdam. In Rotterdam zijn twee politieagenten gewond geraakt. Eén kreeg volgens een politiewoordvoerder iets tegen het hoofd, en de ander liep gehoorschade op.

In België waren er onder andere rellen in Brussel, waarbij de relschoppers voorwerpen en vuurwerk naar de politie wierpen. Volgens de Belgische minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken ging het om ”een groep onverlaten die er enkel op uit is om rel te schoppen” en had het ”niets met voetbal te maken”.

No-gozones en struisvogelpolitiek

Verschillende Belgische politici lieten via sociale media hun verontwaardiging blijken over de onrusten. Ze kregen hierbij weerwoord van de grootste politievakbond, de VSOA. Vertegenwoordigers van de bond hadden natuurlijk geen goed woord over voor de relschoppers, maar zijn ook wel een beetje klaar met ”de gebruikelijke politieke verontwaardiging”. Vincent Houssin, ondervoorzitter van de vakbond, stelt volgens HLN dat de politiek medeverantwoordelijk is voor de onrust:

”We zien dat al 30 jaar, bendes die van iedere gelegenheid gebruikmaken om rel te schoppen, schade aan te richten en hulpverleners te verwonden. Het gaat alleen maar van kwaad tot erger.”

”Ik maak geen verwijten naar de ordediensten, zij moeten ondergaan. Er zijn al meer dan 20 jaar no-gozones in Brussel, ook de moord op de agent twee weken geleden was in zo’n no-gozone. De politiek heeft die no-gozones altijd ontkend. Ze steken hun kop in het zand, doen aan struisvogelpolitiek. Denk aan Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, een linkse politicus, die zegt dat hij zich op sommige straten in Brussel niet meer veilig voelt. Als zo iemand dat al doet. De politiek draagt hierin een zeer zware verantwoordelijkheid.”

Maandag was toevallig een actiedag voor de Belgische politie. Houssin riep hierbij op tot een beleid van ”nultolerantie” om Brussel weer leefbaar te maken.