Binnenland

Rechter zet streep door schieten op wolf met paintballgeweer

30-11-2022 11:11

AB Photographie/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De ”tamme” wolf die op de Hoge Veluwe te dicht bij mensen komt, mag door de provincie Gelderland niet worden beschoten met een paintballgeweer. Met die beslissing kwam de rechtbank Midden-Nederland woensdag, zo schrijft Omroep Gelderland.

Wolf moet schuw blijven

De provincie had vanaf 27 oktober handhavers op pad gestuurd, die ervoor moesten zorgen dat de wolven hun afstand tot mensen zouden behouden. In ieder geval één wolf in Nationaal Park de Hoge Veluwe lijkt minder mensenschuw te zijn geworden, mogelijk nadat mensen het dier hebben gevoerd. Dit voeren wordt ten strengste ontraden, maar kan ook niet helemaal door het park worden voorkomen.

De rechter besloot op 16 november echter al dat aan deze aanpak onmiddellijk een eind moest komen. Dat oordeel is nu door de voorzieningenrechter gehandhaafd. Het schieten met het paintballgeweer is volgens de rechter in strijd met de beschermde status die de wolf heeft. De onderbouwing die de provincie Gelderland momenteel geeft om deze beschermde status opzij te schuiven, is volgens de rechter onvoldoende.

Park deels afsluiten

Zo is volgens de rechter niet duidelijk welke incidenten de provincie ertoe hebben bewogen de handhavers in te zetten. Ook zou niet duidelijk zijn of het bij de incidenten telkens om dezelfde wolf gaat. Daarnaast zou er niet goed gekeken zijn naar alternatieve maatregelen, waarbij niet op de wolf hoeft te worden geschoten. Zo zou het Nationaal Park volgens de rechter deels af kunnen worden gesloten voor het publiek, waardoor de wolf en de mensen niet bij elkaar in de buurt komen.