Buitenland

Aanslag op elektriciteitsstation in North Carolina, VS, 37.000 mensen komende dagen zonder stroom

05-12-2022 13:13

Stroom
Illustratiefoto @Shutterstock

CARTHAGE, North Carolina (AP) – Twee elektriciteits-onderstations in de Amerikaanse staat North Carolina zijn beschadigd na te zijn beschoten met een vuurwapen in wat vermoedelijk een terroristische aanslag is. Hierdoor zitten tienduizenden mensen zonder stroom. Het kan dagen duren om de schade te herstellen, zeiden de autoriteiten zondag.

Als reactie op de stroomuitval, die zaterdag even na 19.00 uur in Moore County begon, kondigden ambtenaren de noodtoestand af met een avondklok van 21.00 uur zondag tot 5.00 uur maandag. Ook zijn de scholen in de county maandag gesloten.

“Een aanval als deze op kritieke infrastructuur is een ernstige, opzettelijke misdaad en ik verwacht dat staats- en federale autoriteiten een grondig onderzoek instellen en de verantwoordelijken voor de rechter brengen”, schreef gouverneur Roy Cooper op Twitter.

Motief onbekend

Moore County Sheriff Ronnie Fields zei tijdens een nieuwsconferentie op zondag dat de autoriteiten geen motief hebben vastgesteld. Hij zei dat iemand “het vuur opende op het onderstation, hetzelfde met het andere station.”

“Geen enkele groep heeft toegegeven of aanvaard dat zij het gedaan hebben,” zei Fields, en hij voegde eraan toe “dat we alle mogelijkheden onderzoeken.”

De sheriff merkte op dat de FBI samenwerkt met staatsonderzoekers om vast te stellen wie verantwoordelijk is. Hij zei ook dat het doelgericht was.

“Het was niet willekeurig,” zei Fields.

Fields zei dat de politie de onderstations en bedrijven ‘s nachts beveiligt.

“We zullen daar vanavond rond de klok mensen hebben,” zei Fields.

Ongeveer 37.000 elektrische klanten in de provincie zaten zondagavond zonder stroom, volgens poweroutage.us.

Omdat er voor zondagavond koude temperaturen worden voorspeld, opende de provincie ook een schuilplaats in een sportcomplex in Carthage.

Dagenlange storingen

Woordvoerder Jeff Brooks van Duke Energy zei dat meerdere apparaten beschadigd waren en vervangen moeten worden. Hij zei dat het bedrijf de stroom zo snel mogelijk probeert te herstellen, maar dat de klanten rekening moeten houden met dagenlange storingen.

“We kijken naar een vrij geavanceerde reparatie met vrij grote apparatuur en daarom willen we dat de inwoners van de stad er rekening mee houden dat dit voor de meeste klanten een herstel over meerdere dagen zal zijn, mogelijk zelfs tot donderdag,” zei Brooks tijdens de persconferentie.

Dr. Tim Locklear, de schooldirecteur van de provincie, kondigde aan dat de lessen maandag worden geannuleerd.

“We nemen de beslissingen van dag tot dag,” zei Locklear.

Zwaar beschadigd

De krant The Pilot in Southern Pines meldde dat een van haar journalisten zag dat een poort van een van de onderstations beschadigd was en in een toegangsweg lag.

“Een paal die het hek vasthield was duidelijk afgebroken waar het de grond raakte. De infrastructuur van het onderstation was zwaar beschadigd”, aldus de krant.

De county met ongeveer 100.000 inwoners ligt ongeveer een uur rijden ten zuidwesten van Raleigh en staat bekend om golfresorts in Pinehurst en andere gemeenschappen.