Buitenland

Nieuw-Zeeland doet uitgebreid onafhankelijk onderzoek naar overheidsreactie Covid-19-pandemie

05-12-2022 13:40

Covid-19 Corona
Shutterstock.

WELLINGTON, Nieuw-Zeeland (AP) Nieuw-Zeeland start een uitgebreid onderzoek naar de vraag of het de juiste beslissingen heeft genomen in de strijd tegen COVID-19 en hoe het zich beter kan voorbereiden op toekomstige pandemieën.

Premier Jacinda Ardern zei maandag dat het coronavirus de grootste bedreiging vormt voor de gezondheid en de economie van het land sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze zei dat dit het juiste moment is om de reactie van de regering te onderzoeken met een onafhankelijk onderzoek op het hoogste niveau.

Eén van de vragen zal zijn of Nieuw-Zeeland aanvankelijk wel de juiste aanpak heeft gekozen door strenge afsluitingen en quarantainerestricties aan de grenzen op te leggen om te proberen het virus volledig uit te roeien.

Die zero tolerance strategie werd aanvankelijk internationaal als een succes toegejuicht omdat het sterftecijfer in Nieuw-Zeeland veel lager bleef dan in de meeste andere landen en de mensen hun leven gewoon konden voortzetten.

Maar na verloop van tijd werden de nadelen van de eliminatie-aanpak duidelijker naarmate de economische en sociale kosten stegen. Sommige burgers kregen te maken met grote vertragingen bij de terugkeer naar huis door een knelpunt bij de quarantainevoorzieningen aan de grens.

De regering gaf haar eliminatieaanpak uiteindelijk in oktober 2021 op nadat nieuwe en meer besmettelijke varianten niet meer te bedwingen bleken en mensen de kans kregen zich te laten vaccineren.

China

China is één van de enige landen die een zero tolerance covidbeleid blijft voeren. Deskundigen zeggen dat de aanpak op lange termijn onhoudbaar is en dat China geen exitstrategie heeft.

De koninklijke onderzoekscommissie van Nieuw-Zeeland zal worden geleid door Tony Blakely, een in Australië gevestigde epidemioloog en professor. Vanaf begin volgend jaar heeft zij 17 maanden de tijd om onderzoek te doen en een uitvoerig rapport op te stellen.

Ardern zei dat het van cruciaal belang was in detail aan te geven wat in de reactie werkte om het land door toekomstige pandemieën heen te helpen.

“We hadden geen draaiboek voor COVID, maar als land hebben we ons op buitengewone wijze verenigd en levens en bestaansmiddelen gered,” zei ze.

Dr. Ayesha Verrall, minister van COVID-19, zei dat een van de lessen was dat het niet veel zin had om een pandemieplan voor te schrijven, zoals het op griep gebaseerde plan van Nieuw-Zeeland voordat COVID-19 toesloeg.

“Ik denk dat de les is geleerd dat alleen kijken naar de kenmerken van één virus niet voldoende is,” zei Verrall. “Je moet veel breder kijken.”