Partnerbijdrage

Rellen na overwinning Marokko

07-12-2022 09:46

Afgelopen zondagavond won het Marokkaanse team in Qatar. Ze namen het op tegen het team van België. Politie moest optreden nadat een groep van ongeveer 500 mensen per stad de straat opging. De rellen ontstonden na afloop van de wedstrijd, een hoop mensen kwamen samen om de overwinning in Qatar te vinden. Op diverse locaties in het land braken deze feestelijkheden uit tot rellen. Lokale politie moest ingrijpen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het geweld leidde tot beschadigingen aan auto’s, steps en vitrines.

Marokko wint 2-0 van België

De Rode Duivels en Marokko speelde om 14:00 uur Nederlandse tijd hun tweede wedstrijd van de groepsfase. Ze zijn onderdeel van Groep F van het Wereldkampioenschap. België won eerder van Canada en Marokko speelde gelijk tegen Kroatië. Op zondag won het Marokkaanse team 2-0 van België. De doelpunten werden gescoord door Zakaria Aboukhlal en Romain Saiss. De volgende wedstrijd die Marokko speelt is op 1 december. Volgens verschillende verwachting zal Marokko het van Canada winnen. Dit is een goed moment om in te zetten en je weddenschappen te sluiten, al is er altijd nog de mogelijkheid voor live wedden. Volgens de laatste peilingen is Brazilië de favoriet als het om het winnen van het WK gaat. Spanje, Engeland en Frankrijk lopen niet ver achter en zijn nog altijd een sterke favoriet voor dit WK.

Politie en Mobiele Eenheid ter plaatse in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag

In Rotterdam werden mensen aangehouden door de politie en de Mobiele Eenheid en een aantal liepen lichte verwondingen op. Mensen verzamelden zich al snel rond het Kruisplein waar het na verloop van tijd uit de hand liep. Volgens de politie werd er onder andere glas en vuurwerk naar de agenten gegooid. In Den Haag werd één persoon aangehouden. Ook in deze stad werd er met vuurwerk gerommeld. Een aantal auto’s van voorbijgangers werden opengetrokken. De politie werd in Den Haag ondersteund door jongerenwerkers en buurtvaders. Ten slotte was er in Amsterdam onrust te vinden. Op het Mercatorplein in West-Amsterdam was de politie ter plaatste om de menigte te bedaren. Er waren ongeveer vijfhonderd mensen ter plaatse. Er werd vuurwerk afgestoken en er ontstonden tevens wat brandjes.

Schade en onrust bij de Zuiderburen

Ook in België was het onrustig. In Brussel werden een tiental mensen opgepakt, één persoon werd gearresteerd en een aantal mensen raakten gewond. Daarbij moest de politie ook relschoppers in Antwerpen en Luik aanpakken. Mensen gooiden met flessen, vuurwerk, stichtten brandjes en sloegen met stokken. Straatmeubilair zoals verkeerslichten en geparkeerde auto’s werden vernield en diverse elektrische steps werden in de brand gestoken. Een journaliste van het RTBF werd in het gezicht geraakt door vuurwerk en maakte bekend aangifte te zullen doen. De politie was op de rellen bedacht en zette traangas en een waterkanon in om de relschoppers te bedaren.

In Utrecht en Amersfoort was de sfeer gemoedelijk

In de steden Utrecht en Amersfoort ging het er een stuk gemoedelijker aan toe. De aanwezigen vierden in deze steden voornamelijk feest. Er waren wel wat kleine straat brandjes in Utrecht en in Amersfoort werdt een scooter in de brand gestoken, maar de sfeer was niet zo grimmig als in de grotere steden.

Goed voorbeeld doet volgen

Een hoop mensen zijn van mening dat de rellen niets met voetbal te maken hebben. Zo wordt er beweert dat bepaalde mensen rellen opzoeken als excuus om te vechten. Deze mensen zijn er alleen op uit om onrust te veroorzaken. Daarbij is er ook sprake van elkaars gedrag kopiëren. In verschillende filmpjes is tevens te zien hoe voetbalfans vuurtjes doven en de straten opruimen na de doortocht van relschoppers. Eerder deze week gingen beelden viraal van Japanse supporters die het stadion in Qatar opruimen. Hopelijk geldt in de toekomst voor de meeste voetbalfans dat goed voorbeeld doet volgen.