Buitenland

Duitse minister verwacht nog meer arrestaties van extreem-rechtse Reichsbuerger

08-12-2022 11:28

Polizei
Shutterstock.

BERLIJN, 8 december (Reuters) – De Duitse autoriteiten verwachten de komende dagen nog meer arrestaties en invallen in verband met een extreemrechtse groepering die volgens aanklagers een gewelddadige omverwerping van de staat voorbereidt om een voormalig lid van een Duitse koninklijke familie als nationaal leider te installeren.

“Op basis van mijn ervaring is er meestal een tweede golf van arrestaties”, zei Georg Maier, de minister van Binnenlandse Zaken van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen, donderdag tegen omroep Deutschlandfunk.

De beoogde nieuwe leider Heinrich XIII P.R., die de titel prins gebruikt, is een afstammeling van het vorstenhuis Reuss in Thüringen.

Vijfentwintig leden en aanhangers van de groep werden woensdag gearresteerd bij invallen met ongeveer 3000 veiligheidsagenten die Maier beschreef als ongekend in de moderne Duitse geschiedenis.

Holger Muench, hoofd van de federale politie, vertelde omroep ARD donderdag dat het aantal verdachten in de zaak nu op 54 staat, en dat dat aantal nog kan stijgen.

“We hebben nog meer mensen geïdentificeerd waarvan we nog niet zeker weten wat hun status is in verband met deze groep,” zei hij.

Kruisbogen, geweren, munitie

De politie vond bij haar invallen op woensdag uitrusting van beschermende vesten tot kruisbogen, geweren en munitie, zei Muench, alsook plannen om een “commando voor binnenlandse bescherming” op te bouwen en bewijzen van rekrutering.

“We hebben een gevaarlijke mix van mensen die irrationele overtuigingen volgen, sommigen met veel geld, anderen in het bezit van wapens en een plan om aanslagen te plegen en hun structuren uit te breiden,” zei Muench.

AfD

Minister Maier van Thüringen wees de politiekle partij Alternative für Deutschland (AfD), die in het deelstaatparlement zit, erop dat zij een interface is geworden voor rechtsextremisten en dat zij wat hij noemde ‘fantasieën’ verspreidt over het omverwerpen van de staat.

“Mensen zijn bang, en de AfD maakt daar gebruik van en biedt eenvoudige oplossingen”, aldus Maier.

De AfD had woensdag in een verklaring de inspanningen van de extreem-rechtse groepering veroordeeld en vertrouwen uitgesproken in het vermogen van de autoriteiten om snel en volledig duidelijkheid in de situatie te brengen.