Buitenland

Democraten en Republiekinen introduceren wetsvoorstel om TikTok in VS te verbieden

13-12-2022 21:56

TikTok
Diy13/Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

WASHINGTON, 13 december (Reuters) – De Republikeinse senator Marco Rubio kondigde dinsdag tweepartijdige wetgeving aan om China’s populaire sociale media-app TikTok te verbieden, waarmee hij de druk op eigenaar ByteDance Ltd opvoert temidden van de Amerikaanse vrees dat de app kan worden gebruikt om Amerikanen te bespioneren en inhoud te censureren.

De wetgeving zou alle transacties blokkeren van elk social media bedrijf in of onder invloed van China en Rusland, zei Rubio’s kantoor in een persbericht, eraan toevoegend dat een begeleidend wetsvoorstel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd gesponsord door het Republikeinse congreslid Mike Gallagher en de Democraat Raja Krishnamoorthi.

“Het is verontrustend dat in plaats van de regering aan te moedigen om haar nationale veiligheidsbeoordeling van TikTok af te ronden, sommige leden van het Congres hebben besloten om aan te dringen op een politiek gemotiveerd verbod dat niets zal bijdragen aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten,” zei een woordvoerder van TikTok in een verklaring, eraan toevoegend dat het bedrijf leden van het Congres zal blijven informeren over de plannen die “in volle gang” zijn om “ons platform in de Verenigde Staten verder te beveiligen”.

Het wetsvoorstel komt omdat de afgelopen weken het onderzoek naar TikTok in Washington is toegenomen, na een mislukte poging van de regering Trump om de video-sharing app te verbieden.

Gevaar voor nationale veiligheid

Tijdens een hoorzitting vorige maand zei FBI-directeur Chris Wray dat de activiteiten van TikTok in de VS de nationale veiligheid in gevaar brengen, waarbij hij wees op het risico dat de Chinese regering de app zou kunnen gebruiken om gebruikers te beïnvloeden of hun apparaten te controleren.

Alabama en Utah sloten zich maandag aan bij andere Amerikaanse staten die het gebruik van TikTok op overheidsapparaten en computernetwerken verbieden vanwege zorgen over de nationale veiligheid.

In 2020 probeerde toenmalig president Donald Trump nieuwe gebruikers te blokkeren voor het downloaden van TikTok en andere transacties te verbieden die het gebruik van de apps in de Verenigde Staten effectief zouden hebben geblokkeerd, maar verloor een reeks rechtszaken over de maatregel.

100 miljoen gebruikers

Het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) van de Amerikaanse overheid, een machtig orgaan voor nationale veiligheid, beval ByteDance in 2020 om TikTok af te stoten uit vrees dat Amerikaanse gebruikersgegevens zouden kunnen worden doorgespeeld aan de communistische regering van China.

CFIUS en TikTok zijn al maanden in gesprek om tot een nationale veiligheidsovereenkomst te komen om de gegevens van de meer dan 100 miljoen gebruikers van TikTok te beschermen.

 

TikTok’s terms of service: ‘It ends with China collecting all your data’.