Politiek Buitenland

Italiaanse premier Meloni wil ‘elke vorm van discriminatie en antisemitisme bestrijden’

13-12-2022 18:07

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. 22 september, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

ROME, 13 december (Reuters) – De rechtse premier van Italië, Giorgia Meloni, heeft dinsdag beloofd “elke vorm van discriminatie en antisemitisme” te bestrijden bij de onthulling van een gedenkplaat voor 35 joodse journalisten die zijn vervolgd onder de fascistische rassenwetten.

Lees ook: Van Mussolini naar Meloni (1): De Duce herrijst in Dongo

Meloni, die in haar tienerjaren lid was van een neofascistische jeugdbeweging, probeert te laten zien dat haar partij Broeders van Italië tot de conservatieve hoofdstroom behoort, ondanks haar extreem-rechtse wortels.

Geen sympathie voor regimes

In haar maidenspeech voor het parlement in oktober zei Meloni dat zij “nooit sympathie heeft gevoeld voor regimes, ook niet voor het fascisme” en dat de antisemitische rassenwetten van Italië uit 1938 “het dieptepunt van de Italiaanse geschiedenis zijn geweest, een schande die ons volk voor altijd zal bezoedelen”.

Dezelfde woorden gebruikte zij dinsdag tijdens de ceremonie in Rome op het hoofdkwartier van de vereniging van journalisten.

‘Strijd tegen discriminatie nog niet gewonnen’

“We hebben de strijd tegen discriminatie en antisemitisme nog niet gewonnen,” zei ze, eraan toevoegend dat de Italiaanse regering “klaar en gericht is om haar deel te doen om elke vorm van discriminatie en antisemitisme die onder ons dreigt voor te komen, te bestrijden.”

De geëerde journalisten mochten hun werk niet doen onder de fascistische dictator Benito Mussolini.