Buitenland

Mexico meest dodelijke land voor journalisten in 2022

14-12-2022 21:07

Bron: specnaz/Shutterstock

MEXICO CITY, 14 december (Reuters) – Mexico is het land waar de meeste journalisten zijn vermoord in 2022, zei mediawaakhond Reporters Without Borders (RSF) woensdag in een rapport dat alarmerend bewijs van ontvoeringen, aanvallen en arrestaties van mediawerkers documenteerde.

Het rapport registreerde 11 moorden op mediaprofessionals in het Latijns-Amerikaanse land van januari tot 1 december, of bijna 20% van het wereldwijde totaal, aldus het rapport.

“De druk van het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties en de beschermingsmechanismen van de lokale autoriteiten zijn onvoldoende geweest”, aldus RSF.

Voorvechters van de vrijheid van meningsuiting hebben dit jaar nog meer moorden op mediawerkers gedocumenteerd, waardoor 2022 het dodelijkste jaar in de geschiedenis is voor journalisten in Mexico.

Tenminste 57 moorden op journalisten wereldwijd

Wereldwijd meldde RSF 57 moorden op journalisten, een stijging van 18,8% ten opzichte van 2021, voornamelijk onder invloed van de oorlog in Oekraïne.

Toch vond bijna de helft van die moorden plaats in Amerika.

Landen geschokt door geweld zoals Haïti, Nicaragua en Brazilië behoorden tot de meest risicovolle voor het onderzoeken van zaken met betrekking tot georganiseerde misdaad, bendes en corruptie, aldus RSF.

Het rapport benadrukte ook de moord op drie verslaggevers in Brazilië, te midden van uitgebreide berichtgeving over ontbossing van het Amazonegebied en illegale houtkap, met de moord op de Britse journalist Dom Phillips als een van de meest in het oog springende gevallen.

De organisatie meldt dat wereldwijd 49 mediawerkers worden vermist en 65 anderen worden ontvoerd.