Buitenland

Oekraïne: ‘Rusland graaft zich in voor lange oorlog, wil nog steeds heel Oekraïne veroveren’

15-12-2022 14:03

Kiev, Oekraïne
Kiev, Oekraïne, maart 2022. Drop of Light/Shutterstock.

KIEV, 15 december (Reuters)Rusland graaft zich in voor een lange oorlog in Oekraïne en wil nog steeds het hele land veroveren, zei een hoge Oekraïense militaire functionaris op donderdag.

Brigadegeneraal Oleksiy Gromov vertelde op een militaire briefing dat, hoewel hij niet verwachtte dat Moskou vanuit Wit-Rusland een aanval zou lanceren, Rusland nieuwe troepen aan het trainen was op het grondgebied van zijn buurland en militaire vliegtuigen daarheen had verplaatst.

Vice-minister van Defensie Hanna Malyar waarschuwde tijdens dezelfde briefing voor zelfgenoegzaamheid na de recente Russische militaire tegenslagen.

“Het Kremlin probeert het conflict in een langdurige gewapende confrontatie te veranderen,” zei Gromov.

Malyar voegde daaraan toe: “Wij en de wereld moeten niet verslappen, want het uiteindelijke doel van de Russische Federatie is om heel Oekraïne te veroveren, en dan kan het verder.”

Gromov zei niet wat het doel van Rusland zou kunnen zijn om de al bijna 10 maanden durende oorlog te verlengen.

Wanhopig Kremlin

Oekraïense functionarissen hebben het Kremlin afgeschilderd als wanhopig om de recente militaire tegenslagen – waaronder een terugtrekking uit de zuidelijke stad Kherson na een maandenlange bezetting – ongedaan te maken en overwinningen te behalen om de oorlog tegenover het Russische publiek te rechtvaardigen.

Het Kremlin heeft de doelen van zijn invasie van 24 februari, die naar eigen zeggen deels bedoeld was om Russischtaligen in Oost-Oekraïne te beschermen, nooit volledig gedefinieerd.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Het zei vorige week dat het nog steeds vastbesloten was om ten minste het grootste deel van de delen van Oost- en Zuid-Oekraïne die het zich eigen heeft gemaakt, veilig te stellen, maar het leek af te zien van de inbeslagname van andere gebieden in het westen en noordoosten die Oekraïne heeft heroverd.

Geen kerst-staakt-het-vuren

De Oekraïense militaire staf zei dat Moskou zich momenteel vooral richt op de oostelijke steden Bakhmut en Avdiivka, maar dat Russische troepen Kherson dagelijks beschieten en proberen meer voet aan de grond te krijgen in de zuidoostelijke regio Zaporizhzhia.

“Ze begrijpen dat als ze het front nu niet uitbreiden, deze winter een ramp voor hen zal zijn,” zei Andriy Yermak, hoofd van het Oekraïense presidentiële bureau.

Rusland, dat ook de energie-infrastructuur van Oekraïne heeft aangevallen, heeft een kerststaakt-het-vuren uitgesloten. Ook Gromov verwierp de mogelijkheid van een staakt-het-vuren tijdens de feestelijke nieuwjaarsperiode.

“Er komt pas een volledig staakt-het-vuren als er geen enkele bezetter meer op ons land is,” zei hij.

Luchtaanvallen

Gromov zei dat Rusland sinds half oktober zijn militaire aanwezigheid in Wit-Rusland heeft opgebouwd, waar het nieuwe eenheden traint en de gevechtscapaciteit van oude eenheden herstelt, en militaire vliegtuigen naar het grondgebied van zijn bondgenoot heeft verplaatst.

Artikel gaat verder na tweet.

 

“Dit wijst er in de eerste plaats op dat de vijand de mogelijkheden aan het opbouwen is om luchtaanvallen uit te voeren op het grondgebied van Oekraïne,” zei hij, maar hij voegde eraan toe dat de kans op een Russische aanval vanuit Wit-Rusland “gering blijft”.