Politiek Buitenland

Ook Marokko genoemd in EU-corruptiezaak, parlement schort behandeling Qatar-dossiers op

15-12-2022 18:14

Eva Kaili 7 december 2022. (European Parliament via AP)

BRUSSEL (AP) – Het parlement van de Europese Unie heeft donderdag gestemd voor opschorting van de werkzaamheden aan alle dossiers waarbij Qatar betrokken is, en verzocht om intrekking van de veiligheidspassen voor vertegenwoordigers van de belangen van het Golfland, totdat er duidelijkheid komt over een corruptieschandaal dat de vergadering op zijn grondvesten doet schudden.

Inmiddels heeft één van de verdachten, Francesco Giorgi, de partner van voormalig EU-parlement ondervoorzitter Eva Kaili en werkzaam in het europarlement, bekend te zijn omgekocht door Qatar. Maar hij zou zich behalve door Qatar ook hebben laten omkopen door Marokko. Dit land wordt nu voor het eerst met dit corruptieschandaal in verband gebracht.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Eva Kaili, EU

Eva Kaili, 3 november 2011. AP Photo/Petros Giannakouris.

 

De openbaar aanklager die Europese fraudezaken onderzoekt heeft donderdag ook verzocht tot het intrekken van de immuniteit van een ander Europees parlementslid. Het gaat om de Griekse Maria Spyraki, een christendemocraat, die lid is van de rechtse Europese Volks Partij-fractie, meldt Politico. Zij wordt verdacht van het sjoemelen met de vergoedingen voor personeel. Voormalig ondervoorzitter Eva Kaili, die in voorarrest zit op verdenking van corruptie, wordt eveneens verdacht van het sjoemelen met vergoedingen voor haar personeel.

De wetgevers in het Europees parlement hebben zich ertoe verbonden een strenger systeem van financiële verklaringen in te voeren en giften uit derde landen te verbieden.

De toezeggingen staan in een resolutie die in Straatsburg, Frankrijk, werd aangenomen met 541 stemmen voor en twee tegen, bij drie onthoudingen.

EU-visum Qatar

In Brussel, de andere hoofdzetel van de vergadering, zei parlementsvoorzitter Roberta Metsola dat een overeenkomst om Qataris met een biometrisch paspoort een kort verblijf zonder visum in de EU toe te staan, deel uitmaakt van de herziene werkzaamheden. De overeenkomst, zei ze, is “teruggestuurd naar de commissie voor een volledig onderzoek”.

Volgens Metsola zijn er ook vragen gerezen over een afzonderlijke luchtvaartovereenkomst tussen de EU en Katar, waarover de vergadering moet worden geraadpleegd. Er zijn gesprekken gestart met de uitvoerende macht van de EU, de Europese Commissie, om na te gaan of de overeenkomst moet worden opgeschort.

De overeenkomst, die in oktober 2021 wordt ondertekend, zou alle EU-luchtvaartmaatschappijen in staat stellen rechtstreekse vluchten naar Qatar uit te voeren vanaf elke luchthaven in het blok van 27 landen en zou Qatarese luchtvaartmaatschappijen dezelfde toegang geven tot Europese hoofdsteden. De EU-lidstaten moeten dit nog goedkeuren.

Metsola beloofde dat het hier niet bij zou blijven. “We zullen alles onderzoeken. We zullen alle ongepaste druk en ongepaste beïnvloeding die we zien, onderzoeken”, zei ze tegen verslaggevers na gesprekken met de 27 nationale leiders op een EU-top.

Verdachte NGO-bestuurders

Belgische aanklagers hebben vier mensen aangeklaagd wegens corruptie, deelname aan een criminele groep en het witwassen van geld, op verdenking van pogingen om met geld of geschenken politieke gunsten in het parlement te kopen.

De hoofden van twee liefdadigheidsgroepen zijn ook aangeklaagd: Pier Antonio Panzeri, die de campagnegroep Fight Impunity leidt en een voormalig lid van het EU-parlement is, en Niccolo Figa-Talamanca, secretaris-generaal van de niet-gouvernementele organisatie No Peace Without Justice.

Metsola beloofde de komende maanden ingrijpende hervormingen om de beïnvloeding van de vergadering aan te pakken. Het gaat om een betere bescherming van klokkenluiders, een strenger toezicht op de gedragscode en een herziening van de manier waarop het parlement omgaat met regeringen van buiten de EU.

Verwijzend naar het transparantieregister van de instelling zei ze: “Gisteren is een NGO genaamd No Peace Without Justice, die naar verluidt verband houdt met dit lopende onderzoek en waarvoor 11 personen waren geaccrediteerd, geschorst.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Eva Kaili, 7 december 2022. Foto: Europees Parlement via AP.

 

Op de vraag of belangrijke wetgevingsdossiers, in plaats van niet-bindende resoluties, verklaringen of teksten van louter politieke aard beïnvloed zouden kunnen zijn, zei Metsola: “Ik heb gevraagd om een overzicht van hetgeen waarover gestemd en gewerkt is. Ik heb daar geen enkele informatie over.”

Transparante inkomsten

Daniel Freund, EU-parlementariër bij de Duitse Groenen en hoofdwetgever op het gebied van ethiek, verwelkomde de toezegging van zijn collega’s om hun financiële activa naar behoren openbaar te maken.

“Als het mogelijk is om te controleren of vermogen overeenkomt met transparante inkomsten of onverklaarbaar groter wordt, zal dit corruptie ontmoedigen en het moeilijker maken om illegaal geld uit te geven,” zei Freund in een verklaring.