Buitenland

Covid-modellen voorspellen meer dan miljoen doden in China komende maanden

17-12-2022 11:34

China Covid
Xi'an city, China, 30 dec, 2021. canghai76 / Shutterstock.com

CHICAGO, 16 december (Reuters) – De abrupte opheffing door China van de strenge COVID-19 beperkingen kan leiden tot een explosie van gevallen en meer dan een miljoen doden tot 2023, volgens nieuwe projecties van het in de VS gevestigde Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME).

Volgens de prognoses van de groep zouden de gevallen in China rond 1 april een piek bereiken en zouden de sterfgevallen 322.000 bedragen. Ongeveer een derde van de Chinese bevolking zal dan besmet zijn, aldus IHME-directeur Christopher Murray.

De nationale gezondheidsautoriteit van China heeft sinds de opheffing van de COVID-beperkingen geen officiële COVID-doden gemeld. De laatste officiële sterfgevallen werden gemeld op 3 december.

Het totale aantal dodelijke pandemieslachtoffers in China bedraagt 5.235.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Bron: IHME

 

Maannieuwjaarsvakantie

China heeft in december enkele van de strengste COVID-restricties ter wereld opgeheven na ongekende protesten van het publiek en kampt nu met een piek in het aantal infecties. Gevreesd wordt dat de COVID volgende maand tijdens de Maannieuwjaarsvakantie de 1,4 miljard inwoners van het land zal treffen.

“Niemand dacht dat ze zo lang zouden vasthouden aan zero-COVID als ze deden”, zei Murray vrijdag toen de IHME-prognoses online werden gepubliceerd.

China’s zero-COVID beleid kan effectief zijn geweest in het op afstand houden van eerdere varianten van het virus, maar de hoge overdraagbaarheid van de Omicron-varianten maakte het onmogelijk om het vol te houden, zei hij.

De onafhankelijke modelgroep van de Universiteit van Washington in Seattle, waarop regeringen en bedrijven tijdens de hele pandemie hebben vertrouwd, baseerde zich op provinciale gegevens en informatie van een recente Omicron-uitbraak in Hong Kong.

“China heeft sinds de oorspronkelijke uitbraak in Wuhan nauwelijks nog doden gemeld. Daarom keken we naar Hong Kong om een idee te krijgen van het aantal dodelijke infecties”, aldus Murray.

Voor zijn prognoses gebruikt IHME ook informatie over vaccinatiecijfers die door de Chinese regering is verstrekt, en veronderstellingen over hoe verschillende provincies zullen reageren als het aantal infecties toeneemt.

Andere deskundigen verwachten dat ongeveer 60% van de Chinese bevolking uiteindelijk zal worden besmet, met een verwachte piek in januari, waarbij kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals ouderen en mensen met reeds bestaande aandoeningen, het hardst zullen worden getroffen.

Lage vaccinatiegraad 80-plussers

Belangrijke punten van zorg zijn de grote groep vatbare personen in China, het gebruik van minder doeltreffende vaccins en de lage vaccinatiegraad onder 80-plussers, die het grootste risico lopen op ernstige ziekte.

Ziektemodelleurs van de Universiteit van Hong Kong voorspellen dat het opheffen van de COVID-beperkingen en de gelijktijdige heropening van alle provincies in december 2022 tot januari 2023 zou leiden tot 684 sterfgevallen per miljoen mensen in dat tijdsbestek, volgens een artikel dat woensdag is gepubliceerd op de Medrxiv-preprintserver en dat nog door vakgenoten moet worden beoordeeld.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Op basis van de Chinese bevolking van 1,41 miljard mensen, en zonder maatregelen zoals een massale vaccinatiecampagne, komt dat neer op 964.400 doden.

Een andere studie, gepubliceerd in Nature Medicine in juli 2022 door onderzoekers van de School of Public Health van de Fudan University in Shanghai, voorspelde dat een Omicron-golf zonder beperkingen zou leiden tot 1,55 miljoen sterfgevallen over een periode van zes maanden, en een piekvraag naar intensive care-afdelingen die 15,6 keer hoger ligt dan de bestaande capaciteit.

164 miljoen diabetspatiënten

Yanzhong Huang, senior fellow voor wereldwijde gezondheid bij de Council on Foreign Relations, zei dat er in China 164 miljoen mensen zijn met diabetes, een risicofactor voor slechte COVID-resultaten. Er zijn ook 8 miljoen mensen van 80 jaar en ouder die nooit zijn gevaccineerd.

Chinese ambtenaren moedigen mensen nu aan om een boost te krijgen van een lijst met nieuwere in China gemaakte inentingen, maar de regering is nog steeds terughoudend om buitenlandse vaccins te gebruiken, zei Huang.

China’s Nationale Gezondheidscommissie zei vrijdag dat het de vaccinaties opvoert en voorraden van beademingsapparatuur en essentiële geneesmiddelen aanlegt.