Partnerbijdrage

Welke dekking kiezen voor je autoverzekering?

19-12-2022 11:13

Een autoverzekering afsluiten is in Nederland verplicht wanneer er een auto op jouw naam geregistreerd staat. Het afsluiten van een autoverzekering is gelukkig makkelijk en kost weinig tijd. Je hebt de keuze uit drie soorten autoverzekeringen met ieder een eigen dekking. In dit artikel leggen we je uit welke soorten er precies zijn en hoe je kunt bepalen welke soort dekking je moet kiezen. Na het lezen van dit artikel beschik je over voldoende informatie om de juiste autoverzekering af te sluiten!

Soorten dekking autoverzekering

Wanneer je een autoverzekering wilt afsluiten, kun je kiezen uit een WA, WA beperkt casco of all risk dekking. Bij een WA-verzekering ben je alleen gedekt voor schade die je met jouw voertuig toebrengt aan anderen. Als jouw eigen auto schade heeft, krijg je dus niets vergoed. Voor schade door brand, storm of vandalisme ben je tevens niet gedekt. Wordt jouw auto gestolen? Dan ben je ook daar niet voor gedekt.

Bij een WA beperkt casco ben je wat uitgebreider gedekt. Dan ben je wel voor diefstal en schade aan je ruit of schade door brand of storm gedekt. Wil je dat jouw autoverzekering ieder aspect van je auto dekt? Dan is dat met een all risk autoverzekering mogelijk.

Welke autoverzekering dekking past bij mij?

 Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen waardoor het heel wat makkelijk wordt om de juiste dekking te kiezen.

Misschien wel de belangrijkste is of de leeftijd van jouw auto een ruime dekking rechtvaardigt. Voor auto’s die niet ouder zijn dan vijf jaar, wordt meestal een all risk autoverzekering geadviseerd. Omdat eventuele schades bij nieuwe auto’s veel invloed op de dagwaarde hebben, is het verstandig om nieuwe auto’s goed te verzekeren.

Dat is een ander verhaal voor auto’s die ouder zijn dan tien jaar. Dan wordt juist een WA autoverzekering geadviseerd. Een auto van tussen de vijf en tien jaar? Dan kun je volgens experts het best kiezen voor een WA beperkt casco verzekering.

Ook wordt over het algemeen geadviseerd te kijken naar de dagwaarde van de auto. Een auto die weliswaar meer dan tien jaar oud is maar nog altijd in goede staat is, kan een relatief hoge waarde hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een perfect onderhouden Mini-Cooper of klassieke Mercedes. In dat geval is het helemaal niet zo gek om je auto uitgebreider te verzekeren.

Ten slotte is het verstandig om te kijken naar de autoverzekering die bij je budget past. Als je op een plek woont waar weinig ongelukken voorkomen en je zelf een veilige bestuurder bent, is het mogelijk niet nodig om voor een uitgebreide autoverzekering te gaan.

Moet ik altijd voor de goedkoopste autoverzekering gaan?

 Het is aanlokkelijk om altijd voor de goedkoopste autoverzekering te kiezen zonder alternatieven in overweging te nemen. Ook al is het fijn om met zekerheid te weten dat je het laagste bedrag per maand voor je autoverzekering betaalt, doe je er mogelijk goed aan om voor een duurdere autoverzekering te kiezen. Bijvoorbeeld als je er zeker van wilt zijn dat je bij diefstal niet zonder lege handen komt te staan, of als je kiest voor een autoverzekering met een lager eigen risico.