The Sun-column Jeremy Clarkson over Meghan krijgt 17.500 klachten, column offline

20-12-2022 19:38

Jeremy Clarkson
Jeremy Clarkson. Evan Agostini/Invision/AP.

LONDEN, 20 december (Reuters) – Een column in The Sun van de Britse televisiepresentator Jeremy Clarkson over de vrouw van prins Harry, Meghan, is het meest bekritiseerde artikel van de toezichthouder voor de persnormen geworden, aldus de krant op dinsdag, met meer dan 17.500 ontvangen klachten.

In een vrijdag gepubliceerde column schreef Clarkson, die wereldwijde bekendheid verwierf als presentator van het autoprogramma Top Gear, over Meghan:

“Ik haat haar. Niet zoals ik (de Schotse premier) Nicola Sturgeon of (seriemoordenaar) Rose West haat. Ik haat haar op cellulair niveau.”

‘s Nachts kan ik niet slapen als ik daar lig, tandenknarsend en dromend van de dag waarop ze naakt door de straten van elke stad in Groot-Brittannië moet paraderen terwijl de menigte ‘Schande’ roept en brokken uitwerpselen naar haar gooit.”

Clarkson zei maandag dat hij “ontzet was dat hij zoveel pijn had veroorzaakt”. Het artikel is nu verwijderd van de website van The Sun.

De Independent Press Standards Organisation (IPSO) zei dat het tot nu toe meer dan 17.500 klachten had ontvangen, de meeste over elk artikel sinds de oprichting in 2014.

‘Klimaat van haat en geweld tegen vrouwen’

Meer dan 60 wetgevers ondertekenden een brief van Caroline Nokes, voorzitter van de Women and Equalities Select Committee van het parlement, aan de redacteur van de Sun waarin zij waarschuwt dat dergelijke artikelen bijdragen aan een klimaat van haat en geweld tegen vrouwen. “Genoeg is genoeg. We kunnen niet toestaan dat dit soort gedrag nog langer ongecontroleerd blijft”, aldus de brief, die door Nokes op Twitter is geplaatst.

“We eisen nu dat er actie wordt ondernomen tegen de heer Clarkson en dat er onmiddellijk een onvoorwaardelijke verontschuldiging wordt aangeboden aan mevrouw Markle.”

 

Artikel gaat verder na tweet.


De hertog en hertogin van Sussex, zoals Harry en Meghan officieel bekend staan, namen in maart 2020 afscheid van hun koninklijke taken en zeiden dat ze een nieuw leven wilden opbouwen in de Verenigde Staten, weg van de pesterijen in de media.

In een Netflix-documentaireserie die vorige week werd afgesloten, sprak Meghan over hoe haar behandeling door de media haar suïcidaal had gemaakt en over haar bezorgdheid of zij en haar kinderen wel veilig waren.