Buitenland

Zweedse regering waarschuwt Zweden voor stroomstoringen deze winter

21-12-2022 20:28

Jeppe Gustafsson/Shutterstock

OSLO, 21 december (Reuters) – De Zweedse regering heeft woensdag huishoudens en bedrijven gewaarschuwd om zich voor te bereiden op mogelijke stroomstoringen deze winter in verband met uitval van kernreactoren, koud weer en een tekort aan energie in Europa nadat Rusland zijn gasexport heeft verminderd.

“Het risico op uitval is reëel en de Zweden moeten zich hierop voorbereiden”, zei minister van Civiele Defensie Carl-Oskar Bohlin op een persconferentie.

“Zweden heeft zich nog nooit in deze situatie bevonden”, zei hij.

De stroomprijzen in Scandinavië zijn dit jaar sterk gestegen door de vrees dat de vermindering van de uitvoer van Russisch gas naar Europa tot tekorten zal leiden.

Noodplannen

Noodplannen moeten rekening houden met de mogelijkheid van korte en langere stroomonderbrekingen wanneer de stroom niet terugkeert zoals gepland, aldus de minister.

“Wie onder normale omstandigheden voor zichzelf kan zorgen, moet dat ook kunnen in een crisis zoals een stroomstoring”, aldus Bohlin.

Tot de officiële aanbevelingen behoren een op batterijen werkende radio, zaklampen, water in flessen en eenvoudig te bereiden voedsel.

In geval van een stroomstoring moeten huishoudens een kamer aanwijzen waarin het gezin kan verblijven om de warmte op termijn te behouden, aldus de minister.

“Het is beter voorbereid te zijn dan niet. Dit is geen poging om alarm te slaan”, aldus Bohlin.

Herstart kernreactor

Het Zweedse nutsbedrijf Vattenfall zei op 2 december dat het de herstart van zijn kernreactor Ringhals 4 had uitgesteld tot 23 februari.

De Zweedse regering zei vorige week dat zij de nationale elektriciteitsnetbeheerder en de energietoezichthouder van het land had gevraagd hun werkzaamheden te intensiveren om de continuïteit van de stroomvoorziening op korte en lange termijn te verbeteren.