Buitenland

Bijna-crash tussen Amerikaanse RC-135 en Chinese J-11 boven Zuid-Chinese Zee

29-12-2022 18:28

RC-135
United States Air Force RC-135W Rivet Joint. viper-zero / Shutterstock.com

WASHINGTON, 29 december (Reuters) – Een Chinees militair vliegtuig kwam tot binnen 6 meter van een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht en dwong het tot ontwijkende manoeuvres om een botsing boven de Zuid-Chinese Zee te voorkomen, aldus het Amerikaanse leger op donderdag.

De ontmoeting volgde op wat de Verenigde Staten “een recente trend van steeds gevaarlijker gedrag door Chinese militaire vliegtuigen” noemen.

Het incident, waarbij een J-11 straaljager (NATO: ‘Flanker L’) van de Chinese marine en een RC-135 vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht betrokken waren, vond plaats op 21 december, voegde het Amerikaanse leger er in een verklaring aan toe.

“De U.S. Indo-Pacific Joint Force is toegewijd aan een vrije en open Indo-Pacific regio en zal blijven vliegen, varen en opereren op zee en in het internationale luchtruim met inachtneming van de veiligheid van alle schepen en vliegtuigen volgens het internationale recht,” voegde de verklaring eraan toe.

Crisiscommunicatie

Tijdens een ontmoeting met zijn Chinese collega in november wees de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin op de noodzaak om de crisiscommunicatie te verbeteren en wees hij ook op wat hij gevaarlijk gedrag van Chinese militaire vliegtuigen noemde.

Incident met Australische kist

Het Australische ministerie van Defensie zei in juni dat een Chinees gevechtsvliegtuig in mei op gevaarlijke wijze een Australisch militair surveillancevliegtuig in de Zuid-Chinese Zee had onderschept.

Australië zei dat het Chinese vliegtuig zeer dicht voor het RAAF-toestel vloog en een “bundel chaf” met kleine stukjes aluminium losliet die in de motor van het Australische vliegtuig terechtkwamen.

Aanpassingen: artikel uitgebreid met 5 extra alinea’s, 18:52 uur.

 

J-11, China

Een Shenyang-J11.
Dave Colman/Shutterstock.

 

RC-135Een RC-135W Rivet Joint.
viper-zero/Shutterstock.com