Buitenland

Politie Brazilië pakt vier mensen op, verdacht van couppoging

29-12-2022 18:07

Luiz Inacio Lula da Silva, Brasil
De nieuwe Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva in Brasilia, Brazilië, donderdag 1 december 2022. Da Silva zal op 1 januari worden beëdigd. (AP Photo/Eraldo Peres)

BRASILIA, 29 december (Reuters) – De Braziliaanse politie zei donderdag ten minste vier mensen te hebben gearresteerd en landelijke invallen te hebben gedaan in het kader van een onderzoek naar een vermeende couppoging tijdens rellen door aanhangers van de verslagen rechtse president Jair Bolsonaro.

De Braziliaanse autoriteiten, onder leiding van het Hooggerechtshof, hebben hard opgetreden tegen een kleine maar toegewijde minderheid van Bolsonaro-aanhangers die weigeren de verkiezingsoverwinning van de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva te erkennen en oproepen tot een militaire staatsgreep.

Bolsonaro, die zijn nederlaag nog niet heeft toegegeven, heeft ongefundeerde beweringen geponeerd dat het Braziliaanse kiesstelsel niet geloofwaardig is.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, midden, poseert voor een selfie met een supporter terwijl hij campagne voert voor herverkiezing in de plattelandsarbeidersnederzetting Nieuw Jeruzalem, in Brasilia, Brazilië, op 24 oktober 2022. (AP Photo/Eraldo Peres)

 

De operatie van donderdag kwam slechts enkele dagen voor de inauguratie van Lula op zondag, en minder dan een week nadat de politie in Brasilia zei dat ze een bomaanslag had verijdeld die was beraamd door vermeende aanhangers van Bolsonaro.

De invallen kwamen voort uit een rel op 12 december, de dag waarop Lula’s overwinning werd bevestigd, toen verkiezingsontkenners die buiten het hoofdkwartier van het leger in Brasilia bivakkeerden het hoofdkwartier van de federale politie aanvielen en auto’s en bussen in brand staken na de arrestatie van een inheemse pro-Bolsonaro-leider.

De federale politie zei donderdag dat zij 32 huiszoekings- en arrestatiebevelen in acht staten uitvoerde op bevel van het Hooggerechtshof.

De vermeende misdrijven waren “gekwalificeerde schade, brandstichting, criminele vereniging, gewelddadige afschaffing van de rechtsstaat en staatsgreep, waarvan de maximale gecombineerde straffen 34 jaar gevangenisstraf bedragen”, zeiden ze in een verklaring.

Rechtstaat handhaven

Cleo Mazzotti, die aan het hoofd staat van de afdeling georganiseerde misdaad van de federale politie, zei dat er halverwege de ochtend vier mensen waren gearresteerd, en dat er meer arrestaties werden verwacht terwijl de politie naar zeven andere verdachten zocht.

In de noordwestelijke staat Rondonia werden twee arrestatiebevelen uitgevaardigd, in Rio de Janeiro één en in Brasilia één, zei Mazzotti in een persconferentie.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Aanhangers van aftredend president Jair Bolsonaro tonen een poster met een boodschap waarin wordt gevraagd om militair ingrijpen, tijdens een protest tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in oktober, voor het hoofdkwartier van het leger in Brasilia, Brazilië, woensdag 21 dec. 2022. (AP Photo/Eraldo Peres)

 

Bij de bekendmaking van zijn nieuwe ministers drong Lula er bij de mensen op aan zich geen zorgen te maken over de “ruis” na de verkiezingen.

“Degenen die de verkiezingen hebben verloren, moeten hun mond houden, en de winnaars hebben het recht om een groot volksfeest te organiseren”, zei hij.

Aankomend minister van Justitie Flavio Dino juichte de operatie toe en zei dat ze bedoeld was om de rechtsstaat te handhaven door “leven en eigendom te beschermen”.

“Politieke redenen rechtvaardigen geen brandstichting, aanvallen op het hoofdkwartier van de federale politie, plunderingen, bommen. Vrijheid van meningsuiting geldt niet voor terrorisme”, schreef Dino op Twitter.

Verijdelde bomaanslag

Op woensdag meldde Reuters dat de rellen in Brasilia volgden op dagen van oplopende spanningen in het kamp van de verkiezingsontkenners na de arrestatie op 6 december van Milton Baldin, een Bolsonarista die geregistreerde wapenbezitters had opgeroepen naar de hoofdstad te komen om te protesteren tegen Lula’s verkiezingscertificering.

Minder dan twee weken na de rellen vond de politie een bom in de hoofdstad. George Washington Sousa, een aanhanger van Bolsonaro met banden met het legerkamp, bekende het apparaat te hebben gemaakt om het leger tot een interventie uit te lokken.

Mazzotti zei dat bijna alle mensen tegen wie de invallen van donderdag waren gericht, het pro-Bolsonaro kamp hadden bezocht.

Vanwege de groeiende vrees voor veiligheidsrisico’s rond Lula’s inauguratie op 1 januari in de hoofdstad, verbood het Hooggerechtshof woensdag geregistreerde wapenbezitters om vuurwapens te dragen in het federale district tot na zijn aantreden.